NavMenu

Uprava Agrokora traži da dobavljači kreditiraju Mercator u BiH - Dobavljači žele garanciju

Izvor: Nezavisne novine Petak, 28.07.2017. 12:04
Komentari
Podeli
(Foto: Adisa/shutterstock.com)
Uprava Agrokora ne planira Mercator u BiH opterećivati dugovima Konzuma, već želi da poslovanje započne od nule, saznaju Nezavisne.

Za to im je potrebna podrška dobavljača, koji bi, prema planu, trebalo da napune robom prodavnice Mercatora, a da im se, kako saznajemo, s plaćanjem krene nakon 60 dana.

Ovo kreditiranje ne odgovara dobavljačima, jer bi se njihova potraživanja nastavila uvećavati s tim da im niko ne želi dati garancije da će Mercator izmirivati svoja dugovanja.

Stoga su pojedini dobavljači negodovali i nezadovoljni napustili sastanak, koji je juče održan u Sarajevu s Antom Ramljakom, povjerenikom za Agrokor, te predstavnicima entitetskih i bh. vlasti. Pregovarački tim Skupštine dobavljača prije sastanka saopštio je da neće potpisivati ugovor s Mercatorom za isporuku robe bez prethodnog obezbjeđenja bankarske garancije. Traže da Mercator preuzme dio duga koji ima Konzum adekvatno trenutnim udjelima u prometu i prodaji Konzuma.

Za nastavak saradnje s Konzumom BiH traže se i garancije Sarajevskog kiseljaka i Leda Čitluk za pokrivanje dijela tekućih i budućih potraživanja.

- Ono što nam je bitno je osiguranje naše izloženosti. Zamolio bih da naše zahtjeve shvate ozbiljno, a projekat koji su ponudili potpuno podržavamo - rekao je Miljenko Crnjac, predstavnik proizvođača i dobavljača na sastanku, koji smatra da su institucije, ali i predstavnici Agrokora, Konzuma i Mercatora razumjeli šta oni traže i očekuju da će imati razumijevanja.

(Foto: Ivana Vuksa)
Ramljak je kazao da nema potrebe za ultimatumima, jer se radi u korist svih.


Mirko Šarović kazao je da im je sasvim jasno rečeno da se stvaraju dvije kompanije u okviru jednog vlasnika - Mercator i Konzum.

- Praktično, vraćamo se na 2014. godinu, Mercator preuzima samo svoje objekte koje je imao do ulaska u Agrokor, a preuzeo bi i robu i opremu od Konzuma. Dio od oko 20 mil KM za robu odmah bi bio preusmjeren prema dobavljačima kojima se duguje. Konzum bi bio podržan od Agrokora i bila bi izvršena dokapitalizacija. Tako bi se stvorile dvije kompanije koje bi bile zdrave - naglasio je Šarović.

Dobijena su, kaže, obećanja da nema namjere prodaje ni Konzuma niti Mercatora, odnosno tek kad te kompanije postanu u potpunosti održive i stabilne, možda će se tražiti novi kupac.

- Očekuje se da se sva pitanja u okviru Konzuma, odnosno Mercatora završe do kraja avgusta, septembra, da se to vrijeme iskoristi za posebnu pomoć i marketing Mercatoru, a da sav proces bude završen najdalje do 1. oktobra - rekao je Šarović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.