Izvor: Indikator | Četvrtak, 27.07.2017.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Agrokor isplaćuje dugove malim dobavljačima

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Agrokor će danas početi plaćati dugove koje ima prema malim dobavljačima. Za više od 2.100 malih dobavljača biće izdvojeno 132 miliona kuna (17,8 mil EUR), objavio je specijalni predstavnik Vlade Republike Hrvatske u koncernu Agrokor Ante Ramljak.

Tako je o Agrokorovom problemu dugovanja porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, obrtnicima i malim tvrtkama koje imaju godišnji prihod u iznosu do 5,2 miliona kuna, odnosno 702.000 EUR, na sastanku u srijedu odlučilo Vijeće povjerilaca. Njima će isplatiti sve dugove koje su se nabrali do nametanja prisilne uprave u koncernu 10. aprila ove godine.

Agrokor će osigurati novac iz novog kredita od 480 mil EUR, a do sada je uspio dobiti 320 mil EUR. Dugovi prema malim dobavljačima će biti vraćeni u cijelosti, dok će ostale dobavljače podmiriti sa oko 150 mil EUR starih dugova.

Ramljak je rekao da je maloprodajnom lancu Konzum uspjelo zaustaviti pad prodaje. Promet je u odnosu na prošlogodišnji 26. juli pao za 2,2%. U posljednjih nekoliko mjeseci bio je niži za 11%, ali je u prvih sedam mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine niži za manje od 10%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.