NavMenu

Uticaj Njemačke kao velesile u proizvodnji piva lagano slabi

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 23.07.2008. 09:25
Komentari
Podeli

Proizvodnja piva u svijetu porasla je na 1,8 milijardi hektolitara u 2007. godini, ali uticaj Njemačke kao velesile u ovoj industriji lagano slabi, saopštio je najveći svjetski proizvođač hmelja, njemačka kompanija "Joh. Barth & Sohn".

Polovina prošlogodišnjeg porasta proizvodnje piva od 91 miliona hektolitara otpada na povećanje produkcije u Kini, gdje je pivo već godinama sve popularnije piće, navodi se u godišnjem izvještaju. Time je udio Kine u svjetskoj proizvodnji piva porastao na 22 odsto.

Pored Kine, veliki porast proizvodnje piva zabilježen je prošle godine u Rusiji (za 16,1 milion hektolitara) i Ukrajini (4,8 miliona hektolitara), kao i u Meksiku, SAD, Brazilu, Venecueli i Vijetnamu. Ovim je, prema ocjeni kompanije "Joh. Barth & Sohn", jasno da su najveći potencijali pivske industrije u Aziji, istočnoj Evropi i Južnoj Americi. Izvještaj je otkrio i da na 40 najvećih koncerna u ovoj branši otpada 85 odsto ukupne svjetske proizvodnje piva.

Istovremeno, kako se navodi u izvještaju, s obzirom na koncentraciju u svjetskoj proizvodnji piva, sve je manja uloga njemačkih pivara na međunarodnom planu i njihovo učešće na pivskim tržištima budućnosti. Prije samo nekoliko dana belgijsko-brazilski koncern "InBev", kojem pripada i nekoliko njemačkih čuvenih pivskih marki, za oko 50 milijardi dolara preuzeo je američku pivaru "Anheuser-Busch". Od sada će svako četvrto pivo koje se popije širom svijeta dolaziti iz pivara ovog koncerna.

U Njemačkoj je prošle godine proizvedeno oko 104 miliona hektolitara piva, a ova količina iz godine u godinu opada. Iako u Njemačkoj postoji 1.284 pivara, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu, samo deset najvećih proizvođača pokriva 70 odsto tržišta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.