NavMenu

Počinje projekat obrazovanja odraslih u industriji namještaja i arhitekturi - Cilj osposobiti 250 nezaposlenih

Izvor: eKapija Utorak, 25.07.2017. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: Tom Tom/shutterstock.com)
Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini zajedno sa partnerima projekta: Centrom Format iz Sarajeva i Ustanovom za stručno obrazovanje odraslih WMTA Banjaluka, je otpočela 15-mjesečni projekat pod nazivom "Razvoj, multipliciranje i umrežavanje za zajednički obrazovni model obrazovanja odraslih za proizvodnju namještaja i arhitekturu".

Projekat se izvodi u sklopu Prilika Plus programa, kojeg implementira RARS (Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća), a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC.

Narcisa Bašić-Gaković, menadžer projekta je izjavila da projekat ima dva osnovna cilja: razvoj obrazovanja odraslih kroz praktično orijentisane obuke koje će pomoći pojedincu da stekne vještine koje se traže na tržištu rada i samim tim dođe do zaposlenja, te s druge strane, jačanje praktične nastave u srednjim stručnim školama i fakultetima, te uvezivanje sa realnim sektorom.

U periodu od 15 mjeseci koliko traje projekat cilj je osposobiti 250 nezaposlenih osoba kroz umrežavanje 30 kompanija u industriji namještaja i arhitekturi u BiH, od čega će se izvršiti odabir potencijalnih tvrtki koje bi multiplicirale program prema modelu Prilike Plus u svojim matičnim tvrtkama.

Ovim projektom se planira razvoj plana i programa u sklopu obrazovanja odraslih za 9 zanimanja/specijalizacija po modelu Prilika Plus, trening trenera, te multiplikacija centara na 6 lokacija u BiH (Sarajevo, Vitez, Hadžići, Fojnica, Visoko, Tešanj, Ključ – Format, AABH; Teslić, Banjaluka, Modriča – WMTA).

Nakon uspješno završene obuke očekuje se zapošljavanje 70% od ukupnog broja polaznika obuke. Projektom je planirana i uspostava AABH HUB-a koji bi djelovao kao centar za samozapošljavanje za najmanje 10 osoba s BIM edukacijom i intenzivnom suradnjom arhitekata.


Druga ciljna skupina su institucije formalnog obrazovanja. Ukupno 6 škola i 5 fakulteta su obuhvaćeni ovim projektom a krajnji očekivani rezultat po završetku projekta jeste poboljšanje kvaliteta formalnog obrazovanja koje se pruža studentima i učenicima kroz odgovarajuću praktičnu obuku.

- Naša misija je da kroz obrazovanje odraslih i učenika strukovnih škola pomognemo pojedincu prvenstveno pri zapošljavanju, kroz specijalizaciju, razvoj, primjenu znanja u dizajnu i tehnologiji, a sa naglaskom na industriju namještaja - izjavila je Aida Ramić, koordinatorica Format Centra.

Zoran Vuković, projekt menadžer ispred WMTA centra je izjavio da pored gore navedenog projekat takodje ima za cilj umrežavanje i širenje - multiplikaciju odlične prakse i kvalitetnog izvođenja praktične nastave na područje cijele BiH prema švajcarskom modelu i Dacum metodologiji, a koju su ranije započeli trening Centri WMTA i FORMAT kroz prvu fazu programa Prilika Plus (2011 do 2015).


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.