NavMenu

Čeka se saglasnost Vlade FBiH za raspisivanje tendera za dionicu od Konjica do Mostara - Radove bi finansirala Exim banka

Izvor: eKapija Utorak, 25.07.2017. 13:22
Komentari
Podeli
(Foto: Jpautoceste.ba)
Izgradnja najskuplje i najzahtjevnije dionice autoputa na Koridoru 5C Konjic – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug, čija se vrijednost procjenjuje na oko milijardu maraka, zavisi od ažurnosti Vlade FBiH koja treba dati saglasnost za raspisivanje tendera za odabir izvođača radova, prenosi BiznisInfo pozivajući se na Dnevni avaz.

Kako je potvrdio Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH, na ovoj dionici je planirana i izgradnja tunela Prenj, dužine deset kilometara i vrijednosti 400 mil KM.

Radi se o najskupljem građevinskom objektu na Koridoru, čijom će izgradnjom trasa autoputa od Konjica do Mostara biti kraća za 18 kilometara.

– Autoceste su kompletnu dokumentaciju poslale još 15. februara resornom ministarstvu. Čekamo da nam Vlada FBiH da saglasnost za raspisivanje tendera za odabir izvođača radova. Ovo je vrlo zahtjevan projekt. Već se izgubilo dosta vremena. Očekujemo povratnu informaciju – kaže Terzić.

Dionica prema sjeveru Hercegovine specifična je zbog niza okolnosti, prije svega načina finansiranja, mišljenja je direktor Autocesta FBiH.

– Zbog toga ne smijemo gubiti vrijeme. Mora se s bankama sve dobro ispregovarati. Ova dionica bi bila građena novcem od Exim banke, ali je tu već dogovoren model finansiranja – projektiraj i izgradi. Vlada bi dobila autoput, ali bi i vraćala kredit – kaže Terzić.


Iako je bilo govora da bi radovi na ovoj dionici trebali početi na proljeće 2018. godine, Terzić kaže da bi, ukoliko se tender što prije raspiše, radovi počeli i mnogo prije. I na taj način utrka za ovu dionicu bi počela vrlo brzo.

– Zahtjevna je dionica, tako da bismo, nakon što raspišemo tender, vidjeli da se to sve ubrza. Bio je plan 2018. godine ali možemo to početi mnogo ranije. Sada je sve do Vlade – ističe Terzić.

Dužina trase, prema novoj varijanti, između Konjica i Mostara sjever, koja je poslata Vladi na odobrenje, iznosila bi 35,16 kilometara sa 1,4 kilometra mostova i vijadukata i 16 kilometara tunela.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.