Izvor: eKapija | Utorak, 25.07.2017.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvi kotlovi nove banjalučke toplane u pogonu već u septembru

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je da bi u septembru ove godine mogao biti pušten u rad prvi od ukupno deset planiranih modula nove toplane, koja će ubuduće grad grijati na biomasu umjesto sadašnjeg postrojenja na mazut, saopšteno je na sajtu Grada.

- To bi značilo da bi se i ostali kotlovi modularno mogli puštati u rad. Očekujemo da bi sa prvim modulima i mogli da startujemo u novu grijnu sezonu, koja zvanično počinje u oktobru – rekao je Radojičić i dodao da svaki od 10 kotlova ima instalisanu snagu od 4,9 megavata.

On je naglasio da je Grad, prema ugovoru o strateškom partnerstvu za izgradnju toplane u obavezi da obezbjedi 15,6 mil KM, kao svoj udio u zajedničkoj firmi sa privatnim investitorom.

- Grad sukcesivno ulaže ta sredstva. Prvo smo obezbjedili 3 mil KM, a na skupštinskom zasjednju od 20. jula je prihvaćena odluka i o dodatnom kreditnom zaduženju za ovaj projekat od 7 mil KM za finansiranje te investicije – rekao je Radojičić.

Ipak, on je naglasio da bi sva ta, dosadašnja zaduženja trebala biti zamijenjena onim sa povoljnijim kamatnim stopama, koje je moguće obezbjediti kod međunarodnih finansijskih institucija. On je precizirao da se zbog toga vode intenzivni razgovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o finansiranju učešća Grada.

- EBRD nas je ove sedmice obavijestio da smo prošli njihov pravni ekonomski i tehnički test procjene stanja. Očekujem da uspješno završimo ove razgovore i naša želja je da u septembru sklopimo aranžman sa ovom bankom o finansiranju našeg učešća u toplani što bi bio dugoročni kreditni aranžman na 15 godina – zaključio je Radojičić.

On je kazao da ima više varijanti za ovaj aražman, te da najizvjesnija ponuda jeste ona po kojoj bi Grad ovo zaduženje vraćao na period od 15 godina, s tim da bi bili oslobođeni od plaćanja rata prve tri godine (grejs period). Ponuđena kamata, u toj varijanti, iznosi 3,5%.

Podsjećamo izgradnja nove toplane na biomasu počela je 1. juna na parceli u neposrednoj blizini postojeće Toplane.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.