NavMenu

Završetak autoputa do Mostara sredinom 2021. - Autoceste FBiH obezbijedile 280 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 24.07.2017. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić rekao je u intervjuu za Večernji list da će autoput uskoro stići do Mostara.

– Mi imamo plan izgraditi poddionicu od Zvirovića do Počitelja za 30 mjeseci. Zatim nastavak od Počitelja prema Kvanju dužine 7 kilometara se planira raditi 26 mjeseci i može se raditi paralelno. I zatim ide dionica od tunela Kvanj do Bune za što su predviđeni radovi od 36 mjeseci - rekao je Terzić.

Dodao je da, ukoliko se sve posloži i svi se opredijele da idemo u tome pravcu, za četiri godine autocesta može doći blizu Mostara.

Za sve ovo su osigurani novci. S tim što za izgradnju dionice Počitelj – Kvanj, Europska banka za obnovu i razvoj uvjetuje povećanje akciza na gorivo, a radi se o 30 mil EUR koje je EBRD osigurao.

– Od tunela Kvanj prema Buni imamo odobrenih 100 mil EUR od Europske investicijske banke (EIB), a ova banka ne uvjetuje povećanje akciza. Međutim vlasti iz Federacije BiH traže od državnog ministarstva da ne potpisuje taj sporazum ako se ne povećaju akcize - rekao je on.


Istaknuo je da su akcize jako bitne za buduće dionice autoceste i za njeno ubrzanje.

– Međutim mi imamo sada 280 mil EUR koju nam nudi EIB. Ponavljam radi se o 100 mil EUR za tunel Kvanj – Buna, zatim 50 mil EUR za tunel Zenica. Uz to imamo na raspolaganju 100 mil EUR od OPEC-ovog fonda OFID-a za nastavak prema Nemiloj gdje su mostovi i vijadukti, te još 36 mil EUR koje nam daje Kuvajtski fond za obnovu i razvoj. Nitko od ovih financijera ne uvjetuje povećanje akciza a mi smo trenutačno u poziciji da stvari sami sebi uvjetujemo akcizama - kazao je Terzić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.