Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 24.07.2017.| 11:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Agencija za bankarstvo i banke iz FBiH neće koristiti novac Svjetske banke - Finansije namijenjene za regulaciju sektora

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Agencija za bankarstvo Federacije BiH i banke sa sjedištem u FBiH, nisu korisnici sredstava po osnovu Projekta jačanja bankarskog sektora u BiH, koji finansira Svjetska banka.

Kako je saopšteno iz Agencije za bankarstvo FBiH, cilj ovog projekta Svjetske banke je pružanje tehničke pomoći Bosni i Hercegovini pri unapređenju kapaciteta za regulaciju, superviziju i restrukturiranje banaka, kao i jačanje rukovođenja nad entitetskim razvojnim bankama.

Uslov za puštanje sredstava Svjetske banke po navedenom Projektu je da Agencija za bankarstvo Federacije BiH izvrši reformu regulatornog okvira u skladu sa utvrđenom dinamikom.

Bankarski sektor FBiH je, u periodu provođenja reformi, dostigao zavidan nivo i predstavlja najrazvijeniji i najsnažniji dio finansijskog i ukupnog ekonomskog sistema FBiH. Banke u Federaciji ispunjavaju zakonski propisane uslove, čak i znatno iznad svih zakonskih minimuma.

U prvom kvartalu 2017. godine ostvaren je neznatan rast bilansne sume i depozita, te nastavak pozitivnih trendova koji se ogledaju u rastu kredita, štednje stanovništva i kapitala. Na nivou sistema zabilježen je pozitivan finansijski rezultat, bankarski sektor je i dalje ostao stabilan i adekvatno kapitaliziran sa zadovoljavajućom likvidnošću.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.