Izvor: Capital | Nedjelja, 23.07.2017.| 16:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izmjene Zakona od PDV-u - Nacrt novog zakona pred UIO BiH moguć do septembra

(Foto: archerix/shutterstock.com)
Izmjene Zakona o PDV-u su u posljednjem periodu u fokusu javnosti, a prijedlozi o tome koje odredbe bi trebale biti ugrađene, a koje izbačene dolaze sa raznih strana. Privrednici podržavaju inicijativu kojom bi se PDV plaćao po naplati, a ne izdavanju fakture.

Trenutno oni moraju platiti porez, a fakturu mogu ili ne mogu naplatiti. S druge strane, pojavljivale su se i inicijative da se smanji stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, lijekove, ortopedska pomagala i knjige. Sve ove ideje su odbačene, a u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) u toku je Twinning projekat EU, u okviru kojeg eksperti iz poreskih uprava Austrije i Slovenije rade sa službenicima UIO BiH na izmjeni postojećih propisa.

- Radna grupa za izradu zakonodavstva iz oblasti PDV-a priprema nacrt novog Zakona o PDV-u. On još nije konačan i nije ni dostavljen Upravnom odboru UIO na razmatranje i usvajanje, ali očekujemo da bi to bilo moguće do početka septembra 2017. godine. Postojeći Zakon o PDV-u na snazi je od 01.01.2006. godine. Tada je naš Zakon o PDV-u bio usklađen s EU legislativom u ovoj oblasti, ali budući da je od tada prošlo više od 11 godina u Evropskoj uniji je došlo do puno promjena u direktivama koje se odnose na porez na dodanu vrijednost. Iz tog razloga želimo novi Zakon o PDV-u potpuno uskladiti sa legislativom EU, što je i obaveza BiH u procesu pristupanja EU - kazao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Prva izmjena koja će biti predložena je da će na precizniji način biti izvršeno određivanje mjesta prometa, posebno kod pružanja usluga, jer u skladu sa određivanjem mjesta prometa zavisi i mjesto oporezivanja usluga. Uvodi se i pojam poreskog obveznika u širem smislu.

Osim obveznika registrovanih za PDV uveden je način posmatranja i evidentiranja obaveza lica koja imaju obaveze po osnovu PDV, a nisu registrovani za PDV.

- Doći će do usklađivanja odredbi u vezi povrata PDV-a stranim poreznim obveznicima, a mijenja se i način oporezivanja prometa građevinskih objekata. Uvodi se prenos obaveza za promet električne energije i prirodnog gasa, a doći će i do ukidanja posebnih šema u građevinarstvu - kazao je Kovačević.

Jedan od prijedloga UIO će biti i povećanje praga za ulazak u sistem PDV-a sa sadašnjih 50.000 KM na najmanje 75.000 ili čak 100.000 KM.

- Što se tiče stope PDV-a, UIO neće mijenjati u prijedlogu Zakona o PDV-u postojeću jedinstvenu stopu u iznosu od 17%, kao i 0 posto za izvoz. Smatramo da je jedinstvena stopa najbolje rješenje za Bosnu i Hercegovinu. Ipak, to je stvar političke odluke u BiH - rekli su u UIO.

Kovačević dodaje da je i tokom nedavnog boravka na međunarodnoj konferenciji o PDV-u u organizaciji Svjetske banke u Bukureštu istaknuto da je idealno poresko rješenje što se tiče poreskih stopa ono u kojem je jedinstvena stopa PDV-a koja nije previsoka, a da je upravo to ono što BiH sada ima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.