NavMenu

"General Electric" iskazao interes za ulaganjem u tri sektora u Republici Srpskoj

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 22.07.2008. 10:04
Komentari
Podeli

Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske izjavio je u Rimu da su predstavnici američke kompanije General Electric zainteresovani za modernizaciju željeznica, te ulaganje i modernizaciju energetskog i zdravstvenog sektora u RS.

Dodik je nakon razgovora sa predstavnicima General Electrica objasnio da će nakon urađene studije o modernizaciji pruga biti raspisan tender u septembru ili oktobru na kojem će biti izabran najbolji izvođač kako bi radovi mogli otpočeti što prije, prenose Nezavisne novine.

On je kazao da su predstavnici američke kompanije u razgovorima u vezi sa ulaganjem i modernizacijom u energetskom sektoru istakli da su zainteresovani i za rekonstrukciju elektromreže u RS.

„Moguće je da sve ide u paket aranžmanu. To bi značilo da predstavnici američke kompanije izvrše modernizaciju, a da se to plaća strujom u budućnosti“, pojasnio je Dodik. Prema riječima Dodika, General Electric zainteresovan je i za zdravstveni sektor.

„Američka kompanija zainteresovana je za opremanje zdravstvenih ustanova medicinskom opremom“, objasnio je Dodik. Sastanak premijera sa predstavnicima General Electric dogovoren je još 9. maja prilikom njihove posjete Vladi RS, nakon kojeg je saopšteno da će američka kompanija učestvovati u projektu modernizacije pruga u RS investicione vrijednosti 170 miliona eura.

Dogovoreno je, takođe, da će Vlada od General Electric na lizing kupiti dva aviona za potrebe javnog preduzeća Sky Srpska, kao i medicinsku opremu za zdravstvene ustanove u RS, a razgovarano je i o mogućnostima uključenja ove američke kompanije u elektroenergetske projekte, prvenstveno isporuke generatora za hidroelektrane.

Premijer RS rekao je da je u Rimu razgovarao i sa predstavnicima jedne italijanske kompanije o upravljanju i gazdovanju otpadom, te razvoju papirnica i spalionica za te svrhe. „S obzirom na to da je italijanska firma iskazala veliki interes za upravljanje otpadom moguće je da razvijemo sa njima saradnju u tom sektoru“, rekao je Dodik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.