Izvor: Glas Srpske | Subota, 22.07.2017.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Internet mijenja redove u bankama - Odlazak u banku prošlost za četvrtinu stanovnika RS

Ušteda vremena i niža provizija glavne su prednosti elektronskog i mobilnog bankarstva koje postaje sve popularnije među stanovnicima Srpske.

Usluga elektronskog i mobilnog bankarstva razlikuje se manje-više od banke do banke, ali u suštini podrazumijeva uvid u stanje na računu, karticama i u vezi sa kreditima putem interneta. Banke su u cilju što veće dostupnosti ovih vrsta usluga kreirale i namjenske aplikacija za "pametne telefone". U bankama procjenjuju da je zbog prednosti koje nudi elektronsko i mobilno bankarstvo, plaćanje računa na šalterima prošlost za bar četvrtinu stanovnika Srpske koji imaju tekuće račune.

U NLB banci Banjaluka kažu da svojim klijentima još od 2011. godine nude uslugu plaćanje računa putem interneta kroz uslugu elektronskog bankarstva, dok posljednjih godinu i po na raspolaganju imaju i mobilno bankarstvo.

- Naknade za transakcije unutrašnjeg platnog prometa putem elektronskog i mobilnog bankarstva su 30 do 50 odsto niže nego u slučaju iste usluge na šalteru banke. Mjesečna naknada za usluge elektronskog i mobilnog bankarstva u paketu iznosi dvije KM. Broj komitenata koji koriste prednosti i pogodnosti plaćanja putem elektronskog i mobilnog bankarstva se povećava. Naročito smo ponosni na rast broja korisnika mobilnog bankarstva koje je doprinijelo da broj naloga elektronske banke dostigne 32 odsto ukupnog broja bezgotovinskih naloga - istakli su u NLB banci.

U banjalučkoj Sberbanci ističu da su prednosti njihovog onlajn servisa mnogobrojne, a najvažnija je da klijentima štede vrijeme i novac.

- U posljednjih godinu broj izvršenih naloga porastao je za 25 odsto kroz našu uslugu "online banking", dok je kroz uslugu "mSberbankBL" porastao za čak 70 odsto - istakli su u Sberbanci.

U Novoj banci Banjaluka kažu da mjesečna naknada za korišćenje elektronskog bankarstva za fizička lica iznosi 1,5, a za pravna dvije KM. Ukoliko klijent koristi neki od paket računa oslobođen je plaćanja dodatne naknade za korišćenje elektronskog bankarstva.

- Za elektronsko bankarstvo su više zainteresovana pravna lica, jer su svjesniji da tako štede vrijeme, smanjuju troškove i povećavaju produktivnost - ističu u Novoj banci.

Bankarske usluge putem interneta

- Plaćanje računa, rata kredita i drugih obaveza

- Plaćanje robe i usluga - kupovina i prodaja

- Konverzija valuta, devizno plaćanje

- Prenos novca sa transakcionog na štedni račun

- Praćenje stanja duga na osnovu kredita, otplaćenog duga, preostalog duga, rata kredita i dospjelih obaveza

- Praćenje stanja ušteđevine i visne kamatne stope

- Postavljanje pitanja o uslugama banke

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.