NavMenu

Švajcarska kompanija "Roche" dala ponudu za američki "Genentech" vrijednu 43 mlrd USD

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 22.07.2008. 09:44
Komentari
Podeli

"Roche", najveći švajcarski proizvođač lijekova, dostavio je ponudu za kupovinu preostalih akcija svog američkog partnera "Genentech" za 43,7 milijardi dolara.

Švajcarska kompanija već posjeduje 56 odsto akcija "Genentecha", druge po veličini biotehnološke kompanije na svijetu, a ako uspije u namjeri da kupi preostale akcije, to će biti najveća "Rocheova" akvizicija svih vremena i najveća u farmaceutskom sektoru u posljednjih pet godina.

"Roche" je juče ponudio 89 dolara po akciji "Genentecha", što je devet odsto više u odnosu na posljednju postignutu cijenu na berzi u petak.

Analitičari su saglasni da je zbog slabog dolara i male premije ovo veoma atraktivno preuzimanje za "Roche", ali da bi je preostali krupni akcionari "Genentecha", koji će razmatrati ponudu, mogli lako odbiti zbog premale cijene.

"Rocheova" neto dobit u prvom polugodištu ove godine iznosila je 5,6 milijardi dolara, što je za dva odsto manje u odnosu na isti period godinu ranije zbog slabog dolara i manje prodaje lijeka protiv gripa tamiflua.

Akvizicija "Genentecha" rezultovala bi za "Roche" uštedama prije oporezivanja od oko 750 do 850 miliona dolara godišnje.

"Akviziciju bi finansirali dijelom iz vlastitih sredstava, a dijelom iz zaduživanja", rekao je Franc Humer, direktor "Rochea".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.