Izvor: Indikator | Četvrtak, 20.07.2017.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvoz namjenske industrije u Pakistan mogao bi donijeti BiH milijardu dolara

(Foto: bnt-tmh.ba)
Poslovi sa Pakistanom bi Bosni i Hercegovini mogli donijeti milijardu dolara, poput razvoja samohodne haubice, navodi ambasador BiH u ovoj azijskoj državi Nedim Makarević, dodajući kako sporost razvoja ovog projekta "tjera" Pakistance drugim proizvođačima oružja, izvještava Al Jazeera.

Kaže kako postoje odlični bilateralni odnosi čemu svjedoči trodnevna posjeta premijera Pakistana Nawaza Sharifa Sarajevu u decembru prošle godine kada mu je i pokazana prezentacija prototipa samohodne haubice firme Bratstvo iz Novog Travnika a koja je još u fazi testnih gađanja.

- Mi smo počeli uspješno izvoziti municiju u Pakistan 2014. godine, radi se o snajperskom metku 12,7 milimetara i sada izvozimo u milionskim količinama. Međutim, može se još mnogo, mnogo više uraditi. Posebno je bitan projekat samohodne haubice - pakistanska armija ima potrebu za 500 takvih i imaju budžet od milijardu dolara za to - govori Makarević.

Dodaje kako se projekat samohodne haubice razvija više od dvije godine, a da Pakistanci neće još dugo čekati i da ima drugih koji se nude za ovaj posao sa Pakistanom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.