NavMenu

Koji filmovi stižu na Sarajevo Film Festival?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 19.07.2017. 08:08
Komentari
Podeli
(Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
U susret 23. Sarajevo Film Festivalu (SFF), najvećoj regionalnoj filmskoj smotri koja će se održati od 11. do 18. avgusta, na jučerašnjoj konferenciji za medije u Sarajevu objavljen je takmičarski program za igrani film u okviru kojeg će ove godine biti upriličene tri svjetske i četiri regionalne premijere.

Selektor igranog i kratkog filma te filmova u sekciji "U fokusu" Elma Tataragić predstavila je djela koja će se ove godine naći u najvažnijem programu SFF-a. Istakla je da je za Takmičarski program – igrani film borilo 210 naslova, a odabrano je devet. Od devet filmova koji su ušli u zvaničnu selekciju, sedam se takmiči za nagradu Srce Sarajeva, a dva filma će imati svoje gala projekcije.

Prva gala projekcija je bosanskohercegovački film "Muškarci ne plaču", debitantsko ostvarenje Alena Drljevića, kao i prvi bosanskohercegovački dugometražni animirani film "Ptice kao mi" u režiji Faruka Šabanovića i Amela Ćuhara.

Od sedam filmova koji se takmiče za nagradu Srce Sarajeva četiri će imati regionalnu premijeru, a tri svjetsku. U trci za prestižno Srce Sarajeva su: "Pravci" (Bugarska) u režiji Stivena Komandareva; "Sofijin sin" (Grčka) u režiji Eline Psajkou; "Strašna majka" (Gruzija) debitankinje Ane Urushanže i "Taoci" (Gruzija) u režiji Reza Gigineišvili.


Svjetsku premijeru na 23. SFF-u imaće: "Buđenje dana" (Albanija i Grčka) u režiji Gentiana Kocija, debitantski film Emanuela Parvua (Rumunija) "Meda ili ne tako sjajna strana stvari", a treća svjetska premijera je film "Zrno" (Turska) turskog reditelja Semiha Kaplanoglua.

- Selekcija općenito pokazuje stanje u regionalnoj kinematografiji. Primjetno je odsustvo naše mikroregije, ali prisustvo filmova iz Gruzije, Grčke i Rumunije, ako još pogledamo cijeli takmičarski program, možemo primijetiti da je i Mađarska veoma prisutna i nastavlja biti prisutna u našim takmičarskim programima - kazala je Tataragić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.