NavMenu

Privredna komora Kantona Sarajevo predstavila novi broj vodiča za privrednike «Direktive Evropske unije IV»

Izvor: Privredna komora KS Srijeda, 16.07.2008. 13:42
Komentari
Podeli

Direktive EU IV - vodič za privrednike je četvrta u nizu publikacija koje je izdala Privredna komora Kantona Sarajevo da bi olašala pripreme domaćih kompanija za poslovanje na tržištu EU. Današnjoj promociji ovog vodiča u Komori prisustvovali su privrednici, predstavnici vlasti i komorskog sistema. Promotori su bili Kemal Grebo, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, Esad Ibišević, direktor Centra za Evropske integracije i poslove sa inozemstvom i Dubravka Bošnjak, koordinatorica.

Direktive EU broj IV – Vodič za privrednike pruža poslovnim ljudima ključne informacije o pravnoj legislativi Evropske unije s kojom će se susretati na putu ostvarivanja privredne saradnje s partnerima iz ove ekonomske grupacije zemalja. Ovo izdanje sadrži direktive iz sljedećih oblasti: opći, financijski i institucionalni poslovi, vanjski odnosi, regionalna politika, koordinacija strukturnih instrumenata, nauka, informiranje, obrazovanje, kultura, prostor slobode, sigurnosti i pravde, Evropa naroda, sloboda kretanja za radnike i socijalna politika. Ostale oblasti obrađivane su u ranijim brojevima direktiva (I, II i III) koje su zbog velike zainteresiranosti privrednih subjekata dodatno štampane.

»Izdavanjem ovih publikacija omogućeno je svim privrednim subjektima da na lakši i jednostavniji način pronađu odredbe iz direktiva EU koje se odnose na plasman njihovih proizvoda i usluga, čime bi se omogućio konkurentniji nastup BH kompanija na tržištu Evropske unije«, kazao je Kemal Grebo, predsjednik Komore.


Direktive EU su osnovni izvor za usklađivanje nacionalnih prava, pa su obavezujuće pravne norme EU u pogledu ciljeva koji se trebaju postići. Da bi neka kompanija mogla izvoziti svoje proizvode na tržite Evropske unije mora da ispuni niz uvjeta, kao to su funkcionalnost, izgled, povoljna cijena, rok isporuke, neophodni kvalitet za tu kategoriju proizvoda te djelotvoran marketing. Sve to je regulirano pravnom legislativom Unije, a prije svega Direktivama

Kompletan pregled sva četiri izdanja direktiva biće uskoro dostupan u elektronskoj formi.

Privrednici nezadovoljni tempom ulaska BiH u EU i WTO

Na svom putu ka pristupanju u punopravno članstvo u EU, BiH je odredila prioritetna područja na kojima se treba intenzivno raditi kako bi se taj proces što brže odvijao. Privrednicu su u diskusiji, koja je uslijedila nakon promocije, izrazili svoje nezadovoljstvo tempom i načinom rješavanja ovih pitanja i Komora će zatražiti od Vijeća ministara BiH da poslovni sektor što prije uključe u pregovore oko ulaska u EU i priključivanja WTO-u.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.