NavMenu

Vlada FBiH mijenja zakon o fiskalnim sistemima - Strožije kazne za prekršioce

Izvor: Indikator Petak, 14.07.2017. 12:08
Komentari
Podeli
(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Federalna vlada je juče u Mostaru utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima kojima se uvode strožije kaznene mjere za prekšioce.

Kako je navedeno u saopćenju, Vlada mijenja zakon koji je u primjeni od 1. januara 2010. godine radi smanjenje razvoja "sive ekonomije", te nakon ukazane potrebe za jačanjem nadzora nad njegovom provedbom i kontrole od nadležnih organa kao i uvođenja strožijih kaznenih mjera.

- Izmjenama i dopunama zakona se usklađuju novčane kazne s novim Zakonom o prekršajima i propisuju dodatne obaveze i nove kaznene odredbe u vezi s tim za proizvođače/zastupnike, servisere i obveznike. Posebno se ove obaveze odnose na proizvođače/zastupnike kojim se, između ostalog, propisuje obaveza da za vrijeme trajanja registracije neprekidno osiguraju garanciju poslovne banke s klauzulom "bez prigovora" u visini od 300.000 KM, što predstavlja sredstvo osiguranja za ispunjenje svih obaveza propisanih zakonom - navodi se u saopćenju.

Također, radi postizanja što većeg stepena definiranja i proširenja ovlasti inspekcijskih organa s ciljem sveobuhvatnih kontrola i efekata u primjeni zakona, dodaju se i drugi kontrolni organi koji mogu obavljati nadzor u provedbi ovoga Zakona, te daju ovlasti Poreznoj upravi Federacije BiH i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove da mogu obvezniku izreći upravnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti u ponovljenim slučajevima prekršaja.

- Naime, prateći prijedlog kontrolnih organa posebno su definirane odredbe izricanja upravnih mjera zabrane obavljanja djelatnosti u ponovljenim slučajevima prekršaja kako bi bila utvrđena jedinstvena metodologija za sve inspektore u Federaciji BiH za praćenje povratnika u prekršaju, što je već dano u nadležnost inspektorima kroz odredbe Zakona o inspekcijama Federacije BiH i Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH - navode iz Vlade.

Dodaje se da su potvrđeni opravdani razlozi za postojanje fiskalnih sistema u Federaciji BiH, iako je veliki broj obveznika izuzet od obaveze fiskalizacije.


- Uvođenjem fiskalnih sistema u Federaciji BiH iskazuje se veći stepen evidentiranja prometa što je dovelo do povećanja priliva sredstava u budžet povećanjem stepena naplate PDV-a obveznika s teritorija Federacije BiH. Ovo povećanje naplate PDV-a je imalo uticaja na povećanje koeficijenta doznačavanja prihoda s Jedinstvenog računa za Federaciju, koji su do uvođenja fiskalizacije za Federaciju BiH pokazivali stalni pad u korist RS, da bi se nakon pune provedbe zakona povećao koeficijent doznačavanja u korist Federacije - zaključuju u Vladi FBiH.

Također, navode da su pored uticaja na prihode od indirektnih poreza, potvrđeni i drugi razlozi za uvođenje fiskalnih sistema u Federaciji BiH, a prije svega zbog smanjenja nelojalne konkurencije, boljeg uređenja tržišta, zaštitite potrošača, registriranja podataka o transakcijama i prometu artikala, te povećanja efikasnosti kontrole poreznih obveznika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.