NavMenu

Savjet za građevinarstvo PKKS: Krajnje je vrijeme da građevinske firme izađu iz minorne pozicije

Izvor: Privredna komora KS Utorak, 15.07.2008. 15:13
Komentari
Podeli

Savjet za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i projektantske usluge Privredne komore Kantona Sarajevo upozorio je na današnjoj sjednici da je krajnje vrijeme da građevinarstvo i građevinske firme, s obzirom na značaj koji imaju u privredi, moraju izaći iz minorne pozicije koju su praktično sami sebi nametnuli praveći brojne ustupke ostalima. Sjednici Savjeta održanoj u prostorijama Komore prisustvovali su, pored predstavnika vodećih građevinskih firmi iz KS, ministar privrede KS Abid Šarić, predstavnici resornih ministarstava i čelni ljudi Komore. Razmatran je problem naplate razlike u cijeni građevinskih radova u kontekstu aktuelne situacije na svjetskom tržištu.

Kako je istaknuto u raspravi, uslijed stalnih poskupljenja građevinskog materijala i opreme često se dešava da završna cijena građevinskih radova premaši ugovorenu. Građevinska operativa zbog nemogućnosti naplate nastale razlike u cijeni, sama snosi dodatne troškove i tako trpi velike gubitke.

Savjet smatra da nadležni državni organi, u okviru svojih nadležnosti, trebaju iznaći instrumente kako bi se građevinska operativa oslobodila balasta snošenja svih rizika povećanja cijena na tržištu.

Prihvaćen je prijedlog da se formira stručni tim sastavljan od predstavnika građevinskih firmi, Privredne komore Kantona Sarajevo, Direkcije za ceste KS, Ministarstva stambene politike KS i Instituta za građevinarstvo koji će dati prijedlog moguće metodologije obračuna i naplate razlike u cijeni.

Kao duge procese rješavanja nagomilanih problema u ovoj grani privrede, poslovni sektor predlaže da se doradi postojeća zakonska regulativa u smislu položaja, obaveza i prava izvođačkih građevinskih firmi u procesu gradnje. U više navrata istaknut je i aktuelan problem nedostatka stručne radne snage u građevinarstvu, od manuelnih radnika i tehničara do inžinjera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.