NavMenu

EIB planira 3,5 mlrd EUR za infrastrukturu Zapadnog Balkana - Fokus na putevima i željeznici

Izvor: B92/Tanjug Četvrtak, 13.07.2017. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Evropska investiciona banka planira da obezbijedi Zapadnom Balkanu dodatnih 3,5 mlrd EUR u naredne tri godine za infrastrukturne projekte. Od toga će veći dio sredstava biti za Srbiju, najavila je juče na samitu u Trstu šefica kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

- Planiramo da povećamo aktivnost na Balkanu i u Srbiji kroz takozvanu Inicijativu povećanja ekonomske otpornosti regiona. Planiramo da uložimo dodatnih 3,5 mlrd EUR u naredne tri godine, od čega očekujemo da će oko 50% sredstava otići na projekte u Srbiji - rekla je Negre Tanjugu.

Ona je objasnila da će taj novac biti uglavnom za projekte u putnoj i železničkoj infrastrukturi.

Kako je rekla, EIB planira da u okviru ove inicijative izdvoji dodatnih 6,5 do 7 mlrd EUR za Sjevernu Afriku, odakle dolaze migratorni problemi, ali i tranzitne zemlje kao što su Srbija i Balkan.


Ona je podsjetila da je EIB jako aktivna u Srbiji i da je najveći finansijer Koridora 10, sa skoro 600 mil EUR uloženih sredstava.

- Fokusiramo se u budućnosti na agendu povezivanja zemalja u regionu - Srbije sa zemljama članicama EU koje je okružuju, ali isto tako i sa zemljama u regionu koje još nisu zemlje članice. Nama je cilj da pomognemo integraciju Srbije i zemalja u regionu u EU - istakla je Negre.

Firme:
EIB EIB
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.