Izvor: Klix | Četvrtak, 13.07.2017.| 15:55

Suspendovan novac za infrastrukturne projekte u BiH - U Trstu nije potpisan Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici

(Foto: goldenjack/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja na jučerašnjem Samitu premijera i šefova država u Trstu nije potpisala Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici. Četiri odobrena projekta BiH su privremeno suspendovana, što znači i obustavu pristupa novcu namijenjenom za njihovu realizaciju.

Kako saznaje Klix.ba, telefonsku sjednicu Vijeća ministara BiH iz Trsta je sazvao predsjedavajući Denis Zvizdić uoči potpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici koji su u međuvremenu već potpisali predstavnici Evropske unije sa čelnicima Republike Albanije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srbije.

Kako saznaje Klix, evropska komesarka za promet Violete Bulc jasno je poručila predstavnicima vlasti BiH da država neće dobiti sredstva za projekte vrijedne skoro pola milijarde KM sve dok ne potpiše ugovor kojem se protivi Vlada RS.

Podsjetimo, Evropska komisija je ukupno odobrila sedam investicionih projekata za Zapadni Balkan koje će finansirati sa 535,8 mil EUR. Riječ je o jednom energetskom projektu iz Srbije, četiri transportna projekta iz BiH i po jednom transportnom projektu iz Srbije i Makedonije. U svim slučajevima radi se o sufinansiranju projekata s obzirom na to da EU snosi samo dio troškova dok preostali dio moraju osigurati vlade.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.