NavMenu

Nezaposleni našli posao u inostranstvu - Šta pokazuju rezultati ankete o radnoj snazi u BiH

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 12.07.2017. 09:24
Komentari
Podeli
(Foto: CoolKengzz/shutterstock.com)
Iako prema preliminarnim rezultatima ankete o radnoj snazi sprovedene u BiH postotak nezaposlenih opada iz godine u godinu, ekonomski analitičari smatraju da je stvarna slika drugačija - stanovništvo u BiH se ne zapošljava u domaćim firmama, već "vani".

Naime, statističke institucije u Bosni i Hercegovini polovinom aprila ove godine sprovele su, dvanaesti put, anketu o radnoj snazi na uzorku od 7.925 domaćinstava. Prema podacima iz ankete, stopa nezaposlenosti u BiH iznosi 20,5%, dok je u istom periodu prošle godine bila 25,4%.

- Stopa nezaposlenosti je najviša među mladim osobama starosti od 15 do 24 godine i iznosi 45,8%, odnosno 43,1% za muškarce i 51,4% za žene. Što se tiče stope aktivnosti i zaposlenosti, za muškarce iznose 53,3% i 43,2%, dok za žene iznose 32,4% i 24,9%. Stope su značajno više za muškarce nego za žene - stoji u izvještaju Agencije za statistiku BiH.

Prema riječima Predraga Dudukovića, ekonomskog analitičara, iako podaci govore da je stopa nezaposlenosti smanjena, postoje određene dileme.

- Broj nezaposlenih se nije prelio u zaposlene, odnosno ti nezaposleni se nisu zaposlili kod nas u firmama, već u inostranstvu. Ima čak i slučajeva da su pojedini trajno skinuti sa biroa zbog neredovnog javljanja. Kao što vidimo iz ovih podataka, zapošljavanje žena je i dalje problem. To je najviše zbog oblika posla. Postoji veliki broj fizičkih poslova koje žene ne mogu raditi, kao na primjer građevina, i to najviše doprinosi njihovom slabijem pronalaženju posla - stav je Dudukovića.

Obrazovna struktura nezaposlenih osoba pokazuje da 73,4% osoba ima završenu srednju školu, slijede nezaposleni s osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 14,6%, te osobe sa završenim akademskim obrazovanjem 11,9%.

(Foto: Bloomua/shutterstock.com)
- Broj zaposlenih visokoobrazovanih govori o tome koliko je jaka naša ekonomija i na čemu se ekonomija jedne države zasniva. Veća je potražnja za radnom snagom koja u suštini ne radi na poboljšanju vrijednosti nekog proizvoda kako bi se on što više usavršavao, imao što bolje karakteristike i time stvarao dodatnu vrijednost. Uglavnom se traži radna snaga koja će raditi fizičke poslove, a vrlo malo se radi na razvoju već gotovih proizvoda kako bi oni bili još bolji i konkurentniji i koji bi mogli stvarati dodatnu vrijednost - ističe Duduković.


Prema anketi o radnoj snazi, postotak radno aktivnog i neaktivnog stanovništva je u Republici Srpskoj isti kao i prethodne godine, dok je stopa zaposlenosti porasla za 1,8%.

Prema ovim podacima, radnu snagu u BiH (ekonomski aktivno stanovništvo) čini 1.026.337 osoba, dok je broj neaktivnih 1.380.994 osobe.

U okviru radne snage je 815.659 zaposlenih i 210.678 nezaposlenih osoba, dok je u okviru zaposlenih osoba 32.168 neplaćenih pomažućih članova domaćinstva.

Brojke

1.380.994 ekonomski neaktivne osobe
1.026.337 ekonomski aktivnih osoba
815.659 zaposlenih u okviru radne snage
210.678 nezaposlenih
7.925 domaćinstava učestvovalo u istraživanju

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.