Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 10.07.2017.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proizvodi iz BiH osvajaju tržište Persijskog zaliva - Izvoz pet puta veći od uvoza

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina je lane sa zemljama Persijskog zaliva u spoljnotrgovinskoj razmjeni ostvarila suficit od 62,3 mil KM.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore (STK), u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvajt, Katar, Bahrein i Oman, izvezli smo robe ukupne vrijednosti 75,7 mil KM, dok smo iz ove regije uvezli 13,4 mil KM. To praktično znači da smo na tržište ovih šest zemalja plasirali 5,5 puta više proizvoda nego što je iz Persijskog zaliva stiglo u BiH, piše Blic, prenosi portal BiznisInfo.

U STK kažu da najznačajniju trgovinsku razmjenu BiH bilježi sa Saudijskom Arabijom – 49 miliona i sa UAE – 37 mil KM.

– Struktura izvoza u Saudijsku Arabiju ukazuje na vodeće učešće proizvoda namjenske industrije. Međutim, zapaženo je i znatno povećanje izvoza nekih prehrambenih proizvoda, kao što su peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi. Izvoz pomenutih prehrambenih proizvoda sa 3,5 miliona u 2015. povećan na 6,3 mil KM u 2016. godini. U uvozu iz Saudijske Arabije prednjače hemijski proizvodi i datule. Ova država je naš vodeći spoljnotrgovinski partner među državama Persijskog zaliva sa kojom ostvarujemo najveći trgovinski suficit – 46 mil KM - kaže Tarik Kovač, iz Agencije za promociju izvoza BiH pri STK.

U razmjeni sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, BiH bilježi nešto manji suficit i to 14 mil KM. U UAE najviše izvozimo drvo i mirise, dok u uvozu dominiraju aluminijum i kafa.

– Države Persijskog zaliva uglavnom se posmatraju kao jedinstveno tržište i predstavljaju izuzetnu priliku za kompanije iz BiH. Prije svega, riječ je o zemljama koje svake godine bilježe značaj ekonomski rast, posebno Katar i Kuvajt, i koje se prema većini ekonomskih pokazatelja nalaze među najbogatijim zemljama u svijetu. S obzirom na visina dohotka po glavi stanovnika, multikulturalnost sredine i izloženost globalnim trendovima, može se reći da su UAE najperspektivnije tržište za plasman naših proizvoda i trgovinsko čvorište za cijeli region - ističe Kovač.

Posebno je zanimljivo da su prehrambeni proizvodi iz BiH našli put do tržišta nekih najbogatijih država svijeta, bez obzira što nije riječ o nekim velikim količinama.

Analiza STK pokazuje da je lane u Oman izvezeno 770 KM mlijeka, a u Kuvajt 1,1 milion KM mliječnih proizvoda.

Iz BiH je prošle godine put Sudijska Arabije otišao 1,1 milion kilograma proizvoda od žita i brašna, ukupne vrijednosti 6,3 mil KM, dok je 11.000 KM ovih i proizvoda od voća i povrća završilo u Kataru, navodi Blic, prenosi BiznisInfo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.