Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 10.07.2017.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tomislavgrad protiv izgradnje TE Kongora - Općina orijentisana na obnovljive izvore energije

Ilustracija (Foto: SpaceKris/shutterstock.com)
Naš kraj je ekološki skoro pa netaknut. Neki lobiji nam pokušavaju nametnuti nečistu energiju koje su se odrekle sve nacije, a mi bismo trebali progutati te podvale. Ova politika to neće dopustiti, rekao je Ivan Vukadin, načelnik Općine Tomislavgrad tijekom govora na svečanosti proslave Dana općine, prenosi portal Grude-online.

Naime, mjesecima se već spominje potencijal termoelektrane u Kongori, a oni koji su lobirali za ovaj projekt navodili su kako se radi o spasu za tamošnje stanovništvo i o 1.700 radnih mjesta. Kao investitori spominjali su se Kinezi ali i Amerikanci. No, Tomislavgrad, čini se, ne želi termoelektranu, nego se želi okrenuti obnovljivim izvorima energije kako bi svoj napredak zasnivali na ekologiji, ratarstvu i turizmu.

Govoreći o projektu crpne hidroelektrane Vrilo i vjetroelektrane Mesihovina, Vukadin je rekao kako su "naišli na mnoštvo prepreka i opstrukcija".

- Jasno nam je da Tomislavgrad, pored energetskog sektora, ima poseban turistički i ratarski potencijal. Zato ćemo uložiti sve snage da stvorimo infrastrukturu koja potpomaže takav način gospodarenja i življenja - rekao je Vukadin.

S druge strane, Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, rekao je ranije kako je termoelektrana u Tomislavgradu velika prilika, te da Kinezi planiraju uložiti 1,2 mlrd KM.

A nakon kineskih investitora, te šuškanja da bi se u priču mogao uključiti i hrvatski HEP, spominje se da je i američka grupacija CalErin, zainteresirana za ovaj projekt.

Inače, prije nekoliko dana najavljeno je kako će Vjetroelektrana Mesihovina, što je prvi energetski projekt vjetroenergije u BiH, početi da radi krajem godine i da će godišnje proizvoditi 165 GWh električne energije.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.