Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 10.07.2017.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kotorvaroški gigant u drvopreradi - Fagus grupa broji osam uspješnih preduzeća sa oko 400 zaposlenih

(Foto: Alf Ribeiro/shutterstock.com)
Osam zasebnih i podjednako uspješnih preduzeća sa oko 400 zaposlenih čini veliku porodicu koja posluje u okviru Fagus grupacije iz Kotor Varoša, jedne od vodećih kompanija u RS i BiH. Vrbanja šume, Abis, Arboreko, Nomar, Fagus haus, Bor petrol, Silvatika i Hajdučke vode tim su koji se iz godine u godinu širi i jača prvenstveno zahvaljujući činjenici da je cijela grupacija zasnovana na zdravim temeljima.

A ti temelji udareni su 1991. godine, kada su braća Miroslav i Branislav Malijević, u želji da nastave tradiciju obrade drveta koju su njihovi preci započeli dvadesetih godina prošlog vijeka, krenuli u posao.

Od male pilane sa nekoliko zaposlenih, Fagus je danas privredni gigant, nosilac razvoja regije i jedan od najvećih proizvođača u drvoprerađivačkom sektoru.

Osnovna djelatnost kompanije je prerada tvrdog i mekog drveta, proizvodnja prozora i vrata, peleta i briketa, a u svom vlasništvu posjeduju i hotel Hajdučke vode, turistički biser na planini Borja koji tek treba da pokaže sve svoje čari.

Proizvodi se plasiraju na tržišta širom svijeta, a značajno učešće u ukupnoj privredi Fagus grupa ostvaruje strateškim pristupom poslu, ljudskim resursima, investicijama, tehnološkom razvoju i marketingu.

Od okrajčenih dasaka u četinarima i lišćarima, do prozora, vrata i peleta kao finalnih proizvoda, godišnje se preradi preko 100.000 kubnih metara različitih drvnih kultura, a portfolio proizvoda se povećava iz dana u dan.

Od svog osnivanja kompanija se razvija, raste, uči i ulaže u unapređenje poslovanja i procesa. U posljednjih deset godina investirana su značajna finansijska sredstva u primarnu proizvodnju, a u posljednje tri godine pokrenuto je nekoliko velikih projekata kojima se podiže nivo konkurentnosti na domaćem i regionalnom nivou.

(Foto: Lukiyanova Natalia frenta/shutterstock.com)
- Tu posebno možemo istaknuti ulaganja u nove radne mašine u Vrbanja šumama, Abisu i Silvatici, renoviranje i rebrendiranje poslovnog centra Bor petrol, tehnološka unapređenja i izgradnju elektrane na biomasu u Nomaru u Kneževu i izgradnju wellness & spa centra u Hajdučkim vodama koja se završava ovih dana. U budućnosti se planira izgradnja etnosela sa bungalovima u Hajdučkim vodama, pokretanje proizvodnje masivnih ploča u Silvatici, izgradnja drugog centra za prozore i vrata u Fagus hausu i još mnogi drugi projekti - najavljuju iz ove grupacije.

Kako kažu, ulaganja omogućavaju konstantan rast, čime se može odgovoriti na zahtjeve inostranih tržišta poput Austrije, Italije, Slovenije, Njemačke, Švajcarske, Francuske, Belgije i slično.

Uvođenjem visoko zahtjevnih sertifikata u poslovanje poput FSC, TUV, ISO i ENplus standarda uskladili su kvalitet svojih proizvoda sa svjetskim zahtjevima, tako da brže i lakše posluju sa inostranstvom izvozeći širok portfolio gotovih i polugotovih proizvoda.

- Naša vizija je da u očima klijenata, zaposlenih i partnera budemo jaka regionalna kompanija prepoznatljiva po svojim kvalitetima i vrijednostima. Viziju ostvarujemo misijom i mišlju da sa entuzijazmom i strašću stvaramo nove kompanije koje unapređuju i uljepšavaju život u društvu u kojem živimo i radimo - poručuju iz Fagusa.

Od države očekuju da pomogne na način da uvede red kod kupovine sirovina i spriječi njenu preprodaju, a da se ugovori o isporuci poštuju.

Kada je budućnost u pitanju, u planu je završetak investicije i pokretanje elektrane na biomasu u Nomaru čime će se s jedne strane otvoriti prilika za dodatnim zapošljavanjem radnika iz Kneževa. U pitanju je ekološki zdrava i čista električna energija iz obnovljivih izvora koja se dobija kao nusproizvod u procesu primarne prerade drveta.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.