NavMenu

Bijeljinci sve više otvaraju zanatske radnje - Gradska uprava olakšala osnivanje preduzetničkih radnji

Izvor: Glas Srpske Subota, 08.07.2017. 08:26
Komentari
Podeli
(Foto: Tom Tom/shutterstock.com)
Dok mnogi vlasnici radnji širom Republike Srpske stavljaju katanac na vrata i odjavljuju djelatnost, u Bijeljini je sve više onih koji šansu za zaradu vide u zanatima i preduzetništvu.

Prema podacima gradskog Odjeljenja za privredu, u ovoj godini je nastavljen pozitivan trend te je više otvorenih zanatsko-preduzetničkih radnji u odnosu na zatvorene. U ovom gradu trenutno ima 1.850 radnji, dok je na kraju prošle godine bilo aktivno 1.827 preduzetnika. Najviše je trgovinskih radnji, njih 684, dok zanatskih ima 525.

Izvršni direktor Zanatsko-preduzetničkog udruženja "Preduzetnik" Milorad Stević smatra da je povećanju broja radnji doprinijelo to što je poslovni ambijent za male preduzetnike i zanatlije sve bolji.

- Odlukom Skupštine grada Bijeljina preduzetnici su oslobođeni plaćanja komunalne takse za isticanje poslovnog imena tokom prve godine poslovanja, a oni koji se bave starim zanatima potpuno su oslobođeni plaćanja takse. Osim toga, ukidanje fiskalnih kasa za zanatlije značajno je doprinijelo pozitivnom trendu - rekao je Stević.

On je istakao da se uz ovakve i slične olakšice mnogi nadaju opstanku posla. Podršku preduzetništvu pružila je gradska Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja je raspisala javni poziv za zapošljavanje 28 ljudi.

- Na poziv za dodjelu podsticaja preduzetnicima koji su posao počeli ove godine prijavilo se 13 osoba, od kojih je sa osam potpisan ugovor, jer su ispunili uslove - rekao je direktor Agencije Slaviša Jovanović.

On je dodao da je riječ o različitim djelatnostima, odnosno po dvije koje se odnose na knjigovodstvene usluge i zanatske radnje, a četiri su kozmetički saloni.


- Za ovaj poziv pojedinačan iznos sredstava kreće se od 1.000 do 3.000 KM u zavisnosti od djelatnosti kojom se bave te koliko su uložili novca, kao i da li je riječ o nabavci opreme i osnovnih sredstava ili samo o zapošljavanju - naveo je Jovanović.

Prema njegovim riječima, agencija planira da do kraja godine raspiše još dva javna poziva.

- Riječ je o projektima za podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika - rekao je Jovanović.

On je pozvao privrednike da apliciraju na projekat koji finansira Agencija SIDA "Challenge".

- Iz cijele BiH planirana je 701 prijava na ovaj konkurs, a mi se nadamo da će bar desetak privrednika iz Bijeljine uspjeti da ispuni uslove konkursa - rekao je Jovanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.