NavMenu

Za veću konkurentnost preduzeća u FBiH - Prihvaćen prijedlog Akcionog plana za primjenu SBA principa

Izvor: biznis.ba Nedjelja, 09.07.2017. 21:51
Komentari
Podeli
(Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, prihvatila Prijedlog Akcionog plana za implementaciju SBA principa (Small Business Act for Europe) za Federaciju BiH za period 2017 - 2018. godina kojim se definira okvir politika podrške malim i srednjim preduzećima koje države trebaju donositi i razvijati kako bi bilo poboljšano poduzetničko okruženje i povećana njihova konkurentnost.

OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj), Europska komisija, EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj) i ETF (Europska trening fondacija), s ciljem ocjenjivanja i praćenja stanja napretka država, razvili su Indeks politika za MSP kao metodologiju za procjenu ispunjavanja SBA principa, koji se ažurira i danas. SBA procjena prati napredak u provedbi deset principa Akta o malim i srednjim preduzećima i mjeri konvergenciju prema praksama i standardima EU.

Indeks politika za MSP identificira pozitivne pomake i ograničenja u provedbi SBA i dostizanja EU standarda. Dodatno, ovim se olakšava dijalog i omogućuje harmonizacija politika usmjerenih u MSP područje koje unutar države provode vlade na svim nivoima vlasti. Takođe, regionalni karakter Indeksa omogućava komparaciju stanja napretka države u odnosu na zemlje regiona čime se daje dodatni poticaj politici razmjene iskustava i provođenja SBA.

SBA procjena je provedena ukupno četiri puta u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj u 2006, 2009, 2012. (koji je uključivao Tursku po prvi put) i 2015. godine. Posljednji proces procjene implementacije SBA u BiH koji je evaluiran 2015. godine i objavljen u publikaciji "SME Policy Index: Western Balkans and Turkey 2016", pokazuje da je Bosna i Hercegovina u izvještajnom periodu ostvarila određeni napredak, ali da nastavlja zaostajati u približavanju svoje politike načelima SBA u odnosu na zemlje regiona. U Indeksu MSP politika 2016. date su preporuke i putokaz za rješavanje ograničenja i izazova za svaku ekonomiju zapadnog Balkana na putu dostizanja EU standarda.


Vezano za budući SBA ciklus izvještavanja i ocjene napretka, OECD s partnerskim organizacijama prema planu će zaključno s julom ove godine revidirati metodologiju procjene, a faza početka procjene planirana je za septembar ove godine. Vlade država zapadnog Balkana će prema planu raditi samoprocjenu u periodu novembar 2017. – februar 2018. godine, nakon čega slijedi evaluacija i konsolidacija podataka od strane OECD-a. Publiciranje Indeksa MSP politika je planirano za početak 2019. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.