Izvor: Indikator | Utorak, 04.07.2017.| 08:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

HETA prodaje nenaplativa potraživanja u BiH

(Foto: archerix/shutterstock.com)
Loša banka bivše austrijske Hypo Alpe-Adria banke HETA namjerava prodati nenaplativa potraživanja u Bosni i Hercegovini.

HETA do 10. jula prima prijave zainteresovanih investitora za otkup udjela u banjalučkoj firmi BORA, koja je u njenom 100-postotnom vlasništvu, te otkup potraživanja u postupku koji se službeno naziva "Bolero transakcija", a osim udjela obuhvata i portfelje i nekretnine.

HETA AT i HETA BiH namjeravaju se osloboditi portfelja nenaplativih kreditnih potraživanja i leasing potraživanja s ukupnom bruto izloženosti od oko 171 mil EUR koja proizilaze iz ugovora o zajmu ili leasingu.

Potraživanja koja postoje od korporativnih, javnih i maloprodajnih dužnika i nekretnine koje se nalaze u BiH, a koje su rezervirane na firmu HETA d.o.o. Sarajevo imaju ukupnu tržišnu vrijednost od oko 9 mi EUR.

U okviru firme BORA bruto potraživanja iznose 270 mil EUR, a agregirana tržišna vrijednost nekretnina je 8 mil EUR. Potraživanja su osigurana širokim rasponom nekretnina koje obuhvaćaju uglavnom komercijalne, industrijske i stambene nekretnine.

Predviđeno je da Bolero transakcija bude provedena u obliku kombinirane prodaje imovine u otvorenom, transparentnom i nediskriminirajućom prodajnom procesu, za koji se očekuje da bude zatvoren do kraja zadnjeg tromjesečja 2017.

Iako je jasna želja da HETA proda dionice, portfelje i nekretnine putem jedne transakcije jednom ponuđaču, dopušteno je i zasebno izražavanje interesa za pojedine dijelove. Odabraće se komercijalno najbolja ponuda s povlaštenim postupkom koji se odnosi na ponude u vezi s 100-postotnom Bolero transakcijom.

Investitori treba da pokažu interes za sudjelovanje u Bolero transakciji do 10. jula 2017. u pisanom elektroničkom obliku. Nakon primitka i ocjene njihove prijave, zainteresirane stranke će biti pozvane da sudjeluju u daljnjem postupku prodaje.

HETA je imenovala Deloitte kao finansijskog savjetnika za pomoć u Bolero transakciji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.