NavMenu

TE Gacko: Rad bloka stabilan

Izvor: Capital Ponedjeljak, 03.07.2017. 13:53
Komentari
Podeli
(Foto: ritegacko-rs.ba)
Rad Termoelektrane Gacko stabilan je i pouzdan, a na deponiji se nalazi oko 70.000 tona uglja i u silosima 415 tona mazuta, potvrdio je Srni izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj TE Borivoje Vujičić.

Vujičić je naveo da je blok u poslijeremontnom petriodu, od 1. maja, proizveo 288 gigavat-časova električne energije, što je za 27 gigavat-časova više od plana.

- U istom periodu TE je imala jedan neplanski zastoj zbog operativne greške u manipulaciji opremom - rekao je Vujičić i dodao da je ostvarena proizvodnja u junu bila 147,39 gigavat-časova električne energije, što je za 8,6 gigavat-časova manje od plana.

Prema njegovim riječima, razlog neostvarenja planirane proizvodnje je kvalitet raspoloživog uglja.

- Za proizvedenu električnu energiju utrošeno je 245.096 tona gatačkog lignita i za podršku procesa sagorijevanja uglja lošeg kvaliteta utrošeno je 403 tona mazuta - istakao je Vujičić.


On je napomenuo da je od početka godine TE proizvela 723 gigavat-časa električne energije, što je za sedam gigavat-časova manje od plana ili 99 odsto od plana.

- Rad Termoelektrane u periodu visokih temperatura okoline karakteriše niska snaga na pragu zbog vakuuma u kondezatoru - dodap je Vujičić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.