Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 02.07.2017.| 19:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinezi traže partnere u drvopreradi - Na pomolu saradnja sa preduzećima Drvoprodex i Fagus

(Foto: Kolbakova Olga/shutterstock.com)
Kineski investitori obilaze preduzeća u Srpskoj u potrazi za potencijalnim poslovnim partnerima, a prvi u redu našli su se drvoprerađivači.

Predstavnici firmi iz Kine zajedno sa čelnicima srpsko-kineske kompanije Sino-RS posjetili su preduzeća Drvoprodex iz Banjaluke i Fagus iz Kotor Varoša i razgovarali o mogućnostima za zajedničku proizvodnju.

Zamjenik direktora kompanije Sino-RS Boris Gašpar rekao je da je dolazak kineskih investitora preduzećima u Srpskoj dogovoren prilikom posjete predsjednika RS Milorada Dodika Kini u novembru prošle godine.

- Nakon tog boravka Dodika u Kini uslijedile su razne inicijative i posjete kineskih investitora. Oni ispituju tržište i nastoje da sagledaju sve oblasti Srpske u kojima bi mogli ostvariti saradnju i ulagati. Ponovo je jedna grupa kineskih investitora kod nas. Obišli smo Drvoprodex i Fagus kako bi vidjeli na koji način bi mogli ostvariti saradnju sa njima - kazao je Gašpar.

Biznismeni iz Kine ostaju u Banjaluci još nekoliko dana, ali još nisu precizirali koje će još firme posjetiti.

- Predstavićemo im sve potencijale Srpske i ugovoriti sastanke koji se tiču sektora za koje pokažu interesovanje. Oni su zainteresovani da ulažu u razne oblasti Srpske - kazao je Gašpar i dodao da će slične posjete biti nastavljene.

U Fagusu su potvrdili da su dobili konkretnu ponudu za saradnju.

- Kineski investitori su zainteresovani za zajedničko ulaganje u proizvodnju gotovih proizvoda od bukve za uređenje enterijera, koje bi plasirali prvenstveno na inostrano tržište. Ovo je samo početak i prvi u nizu sastanaka koji bi trebalo da vode ka zajedničkom ulaganju i saradnji - rekli su u Fagusu.

U Drvoprodexu nisu mogli da iznose detalje razgovora sa kineskom delegacijom navodeći da to može učiniti samo direktor Darko Partalo, ali da je on na službenom putovanju. U ovom banjalučkom preduzeću, koje se bavi proizvodnjom parketa i podova, su istakli da su Kinezi posjetili i njihove pogone i upoznali se sa načinom rada i proizvodnim asortimanom.

Saradnja

Vlada RS je početkom oktobra prošle godine potpisala memorandum o razumijevanju sa kompanijom Sino-RS s ciljem ekonomske saradnje.

Potpisivanjem ovog memoranduma bio je preduslov za predstavljanje i promociju potencijala RS kod kineskih investitora. Sjedište kompanije Sino je u Hongkongu, a ona je osnovala i filijalu u RS.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.