NavMenu

Održan okrugli sto o rangiranju banaka, osiguravajućih društava i mikrokreditnih organizacija u BiH

Izvor: Fena Utorak, 08.07.2008. 13:36
Komentari
Podeli

Konsultantska firma "Revicon" i regionalni poslovni magazin "Prizma" organizirali su danas u Sarajevu tradicionalni okrugli sto u povodu provedbe projekta "Rangiranje banaka, društava za osiguranje i mikrokreditnih organizacija".

Jedan od uvodničara, guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić informirao je prisutne predstavnike banaka, društava za osiguranje i mikrokreditnih organizacija, o trenutnom stanju na bh. finansijskom tržištu.

Istakao je da se finansijska stabilnost koja je usko povezana sa stanjem u ekonomiji, dnevno prati te da se posebna pažnja posvećuje tzv. testovima na stres.

"Testovi na stres podrazumijevaju praćenje tri pokazatelja: stanje deviznih rezervi, promjena valutne strukture te nagli kreditni rast. Svaka od ovih oblasti se pomno prati i svaka promjena je poziv na oprez", istakao je Kozarić.

Upozorio je na trgovinski deficit koji se iz godine u godinu povećava te kao takav ima negativan odraz na ekonomske prilike u BiH.

"Bilježimo visok rast uvoza u pojedinim granama i još uvijek nam je uvoz veći nego izvoz čak i onih proizvoda, poput prehrambenih proizvoda i vode, u kojima BiH ne oskudijeva", istakao je Kozarić.

Mišljenja je da odgovorni ne posvećuju dovoljnu pažnju analiziranju strukture trgovinskog deficita.

Kada je u pitanju inflacija, Kozarić je objasnio kako je u BiH inflatorni pritisak ogroman. U 2007. inflacija je iznosila 4,9 posto dok je u maju 2008. 8,2 posto.

"To je najveća inflacija od 1998. i na to se treba obratiti pažnja", upozorio je Kozarić.

Okrugli sto bit će završen dodjelom priznanja Kristalna prizma za najbolju banku, osiguravajuće društvo i mikrokreditnu organizaciju. Svečanost dodjele Kristalne prizme za najbolju banku bit će organizirana sedmu godinu zaredom, za najbolje osiguravajuće društvo šestu godinu dok se po prvi put ove godine dodjeljuju nagrade za najbolju mikrokreditnu organizaciju.

Rangiranje banaka rađeno je u suradnji s Agencijom za bankarstvo FBiH i Agencijom za bankarstvo RS-a. Rang lista obuhvata ukupno 29 banaka.

Dobitnici priznanja Kristalna prizma bit će poznati u popodnevnim satima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.