Izvor: Nezavisne novine | Petak, 30.06.2017.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poslije zemalja SFRJ, najviše ulica nazvanih po Titu ima Italija

Najviše ulica nazvanih po lideru nekadašnje SFRJ Josipu Brozu Titu u svijtu ima Italija, ako se izuzmu zemlje bivše Jugoslavije. U Italiji u 11 gradova postoje njegove ulice.

U Hrvatskoj, osim Zagreba, u kome se priprema preimenovanje Trga maršal Tito, ulice, trgove i šetališta nazvane po nekadašnjem predsjedniku Jugoslavije imaju Buzet, Karlovac, Labin, Matulji, Rijeka, Rovinj i Velika Gorica.

Takođe, Titovi nazivi postoje u Fažani, Lovranu, Nedelišću, Novigradu, Opatiji, Poreču, Puli, Rapcu, Šenkovecu, Varaždinskim Toplicama, Velom Lošinju i Zaprešiću.

Kada je riječ o ostalim zemljama na prostoru bivše Jugoslavije, nakon Hrvatske, najviše gradova sa Titovim ulicama i trgovima ima BiH – petnaest.

Slijede Srbija i Slovenija sa po 13, Makedonija osam, a Crna Gora pet. Van Evrope, Titovih ulica i trgova najviše ima u Africi.

U tuniskom Susiju u Bulevaru maršala Tita nalazi se nacionalna Vojna akademija.

Javne površine imenovane po Titu postoje u glavnim gradovima Angole i Egipta, a u Aziji ulice nazvane po nekadašnjem jugoslovenskom predsjedniku postoje u Njdelhiju, Goji i Omsku.

Titovo ime nosi i jedna avenija u brazilskom Sao Paulu, dvije ulice na Kipru – u Limasolu i Daliju, a u Moskvi postoji Trg Josipa Broza Tita.

Po Brozu je nazvan i asteroid "1550 Tito"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.