Izvor: Tanjug | Četvrtak, 29.06.2017.| 10:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Beogradu počeo da radi prvi dvosmjerni Bitcoin bankomat

(Foto: youtube.com)
U Beogradu je u srijedu, 28. juna, počeo da radi prvi dvosmjerni Bitcoin bankomat na kojem će građani moći da kupuju ali i prodaju ovu valutu.

U centru za razvoj tehnološkog preduzetništva ICT Hub pokazan je način na koji je moguće uplatom na Bitcoin bankomatu na svjetskoj berzi kupiti ili prodati ovu valutu, za koju organizatori projekta kažu da je "valuta za novu generaciju".

- Ovo je prvi automat na kojem će moći da se i prodaju i kupuju bitcoini, a postoji i opcija da se dodaju i druge kriptovalute i to je nešto na čemu ćemo tokom ljeta raditi - kaže za Tanjug Aleksandar Matanović, direktor firme ECD koja se bavi trgovinom bitkoinom u Srbiji.

Uskoro, kaže on, planiraju da "lansiraju" servis za naplatu putem bitcoina za pravna lica, kako bi firme mogle od svojih klijenata da primaju bitkoine kao način plaćanja, a da njima na račun stigne dinarski priliv.

On kaže i da će svi građani moći da koriste ovaj bankomat, ali da praksa pokazuje da su korisnici bitcoin bankomata u svijetu uglavnom ljudi koji su dobro upućeni u funkcionisanje ove valute.

- Imamo u vidu da je određenoj populaciji potrebno malo više informacija i zato ćemo organizovati da jednom nedjeljno neko od nas bude ovdje po nekoliko sati, pored automata. Svako ko hoće da kupi ili proda, a treba mu pomoć, moći će da dobije bilo koju vrstu informacija i da mu se nađemo pri ruci - objašnjava Matanović.

On kaže da je u Beogradu ovo jedini dvosmjerni bankomat na kojem može da se kupuje i prodaje, a najavljuje da će u narednom periodu biti postavljeni bankomati i u drugim gradovima.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.