NavMenu

Zahtjevniji gosti traže luksuz i komfor - RS ima svega tri hotela sa pet zvjezdica

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 29.06.2017. 09:17
Komentari
Podeli
(Foto: ShortPhotos/shutterstock.com)
U Bosni i Hercegovini bi trebalo više hotela, pogotovo deluks kategorije, zbog činjenice da dolazi sve više zahtjevnih gostiju, koji traže komfor i udobnost, dok im cijena nije bitna, kažu zaposleni u oblasti turizma.

- Imali smo upita i interesovanja za luksuzan smještaj, posebno od turista iz Ruske Federacije i arapskih zemalja. Trebinju nedostaje luksuzan hotel s većim kapacitetima i propratnim sadržajem, poput bazena, teretana, spa centara i slično - navode iz Turističke organizacije grada Trebinja.

Dodaju da u Trebinju, trenutno, u pravom smislu riječi ne postoje takvi smještajni kapaciteti. Najbliži njima bi mogli biti novootvoreni SL Industry, kao i hoteli Nar i Bellevue. Ističu da se početkom avgusta otvara još jedan hotel u centru grada Central park, koji bi se, za naše okvire, mogao nazvati luksuznim.

Zoran Sanković, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka, ističe da se u gradu na Vrbasu otvara sve više hotela i drugih vrsta smještajnih kapaciteta, a nijedan ne zatvara.

- U Banjaluci ima samo jedan hotel s pet zvjezdica i potreban je najmanje još jedan takav hotel za goste s malo dubljim džepom - smatra Sanković.

Faruk Čaluk, direktor Kancelarije za podršku turizmu u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, kaže da iako mi sebe ne smatramo luksuznom destinacijom, dosta ljudi putuje u BiH i traži baš ovakav smještaj.

(Foto: Andrey Burmakin/shutterstock.com)
Iz Turističke organizacije Republike Srpske navode da RS postaje sve interesantnija destinacija na turističkoj mapi regiona, pa samim tim raste i potreba za povećanjem broja smještajnih kapaciteta u našim turističkim destinacijama, i to različite kategorije, od apartmanskog tipa do luksuznih hotela, jer su takve i potrebe i želje turista.


- Prema podacima Ministarstva trgovine i turizma RS od svih kategorisanih smještajnih objekata njih tri je dobilo najveću ocjenu kategorizacije tj. dobili su pet zvjezdica, a to su Talija Banjaluka, te Pirg i Ras u etnoselu Stanišići Bjeljina - kažu u TORS.

Ističu da su i hoteli sa četiri zvjezdice u Srpskoj prema kvalitetu usluge na viskom nivou i da pored obaveznih elemenata ispunjavaju i dodatne elemente za višu kategoriju.

S druge strane, Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, smatra da ima više ponude nego potražnje. Kaže da u Sarajevu ima šest hotela s pet zvjezdica i oko 15 sa četiri zvjezdice, što je oko 2.000 ležajeva ukupno.

- Mislim da nemamo klijantele za visokorangirane hotele, a ni cijena kod nas ne može da prati taj nivo usluge koji je u svijetu prepoznatljiv. Kod nas su cijene daleko niže, a kvalitet je svjetski - smatra Hadžić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.