Izvor: Indikator | Četvrtak, 29.06.2017.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bečki Vidasus razmatra otvaranje mljekare u Srebrenici - Pet sektora u fokusu interesovanja austrijskih firmi

(Foto: Suzana Obradović)
Nekoliko dana nakon posjete austrijskog ambasadora u BiH Martina Pamera u Srebrenici, prvi zainteresovani investitori stigli su u taj grad.

Austrijski ulagači posebno su zainteresovani za oblast mljekarstva i Banju Guber, izvijestila je FTV.

- Identificirali smo pet segmenata gdje postoje potencijali za tržišnu proizvodnju u Srebrenici - mljekara, proizvodnja mesa, drvna industrija, Banja Guber i energetska efikasnost - kazao je Alexander Petritz iz Instituta za planski razvoj.

Najviše interesa trenutno ima za otvaranje mljekare u Srebrenici.

- Vidimo veliki potencijal u ovoj regiji, sa mliječnim produktima i lokalnom radnom snagom zaposlili bismo mnogo ljudi - kaže Helmut Unterweger iz firme Vidasus Beč.

Za sve će trebati i pomoć lokalne zajednice, pa je načelnik Mladen Grujičić obećao da će općina doprinijeti da sve bude spremno za otvaranje mljekare.

- Mi moramo da pripremimo ljude za jednu takvu proizvodnju, a riječ je o širokom spektru proizvoda od mlijeka. Mislim da ćemo napraviti dobru priču sa ovim investitorom - kazao je Grujičić.

Investitori su obišli i Banju Guber, upoznali se sa njenim potencijalima, a plan je da se u Austriji pronađe investitor za pokretanje rada banje. Naime, postoje austrijske firme koje su zainteresovane za ponovno pokretanje srebreničkog bisera.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.