NavMenu

Kako povećati plasman maline u BiH - Potrošnja 4 kg po stanovniku riješila bi probleme malinara

Izvor: Indikator Četvrtak, 29.06.2017. 08:23
Komentari
Podeli
Povećan plasman domaće maline na tržištu BiH predstavljao bi značajnu podršku tom sektoru koji sada izvozi oko 98 posto uroda, istaknuto je na okruglom stolu juče u Sarajevu u organizaciji Privredne komore FBiH.

Na okruglom stolu "Distribucija svježe maline na domaćem tržištu" navedeno je da je ovogodišnja predložena otkupna cijena od 1 KM neprihvatljiva za proizvođače, nakon što je prošle godine iznosila 3 KM, te da je povećanje potrošnje na domaćem tržištu jedan od načina za pomoć proizvođačima.

Istraživanja su pokazala da potrošnja malina po stanovniku u BiH iznosi svega oko 920 grama godišnje što ostavlja dosta prostora za povećanje te potrošnje.

Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH, rekao je da je ta institucija uputila prijedlog nadležnom ministarstvu da proizvođačima i otkupljivačima budu osigurane subvencije u kriznim periodima.

Predsjednica Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH Jasminka Hadžiabdić navela je da bi potrošnja od četiri kilograma maline po stanovniku u BiH riješila probleme s kojim se proizvođači susreću u ovoj godini.


Dodala je da je prošle godine iz BiH izvezeno maline u vrijednosti od 56 mil KM, ali je pozvala i građane BiH da se više maline nađe na njihovom jelovniku nego što je to bio slučaj u dosadašnjem periodu.

Analize USAID/Sweden FARMA II projekta pokazale su da je prisustvo svježe maline u trgovini i ugostiteljstvu vrlo ograničeno - tek oko 40 posto prodajnih i manje od 30 posto ugostiteljskih objekata u svojoj ponudi ima svježu malinu ili proizvode na bazi maline, izvijestila je Fena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.