Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 08.07.2008.| 09:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osnovni sud u Banjaluci odbio zahtjev "Kompanije Dušanić": Metal ne ide u stečaj

(Foto: b)

Banjalučki Osnovni sud odbacio je juče prijedlog "Kompanije Dušanić" iz Prnjavora, čiji je vlasnik biznismen Petar Dušanić, za pokretanje stečaja u preduzeću "Metal" ocjenjujući ga nedopuštenim.

Banjalučki stečajni sudija Radmila Milaković je utvrdila da "Kompanija Dušanić" kao razlučni povjerilac (prioritetni povjerilac sa založnim pravima) na skoro cjelokupnoj imovini "Metala" nema pravnog interesa za uvođenje stečaja u banjalučkoj firmi. Ona je navela da razlučni povjerilac svoje pravo može ostvariti na brži i jeftiniji način, kroz sudski izvršni postupak.

Petar Dušanić, čija je firma zahtjev za stečaj podnijela zbog duga od 9,5 miliona KM, nije želio komentarisati tu presudu, jer je, kaže, nije vidio.

Radnici "Metala" koji Dušanića optužuju da je kao bivši direktor i predsjednik Upravnog odbora "Metala" firmu svjesno gurao u stečaj zarad sticanja zemljišta na atraktivnoj gradskoj lokaciji, odluku suda su dočekali s oduševljenjem uz pjesmu i slavlje.

"Presrećni smo da je sud konačno stao na stranu radnika i da je pravda pobijedila. Ovo je potvrda opravdanosti naše borbe za opstanak `Metala`", kazao je Zoran Janjić, predsjednik Sindikalne organizacije tog preduzeća.

On kaže da "Metal" uz dobro rukovođenje može uspješno poslovati, navodeći da je preduzeće u krizu zapalo zbog vještačkog naduvavanja obaveza od strane Dušanićeve firme, a ne iz objektivnih problema.

Brane Milošević, vršilac dužnosti direktora "Metala", kazao je da preduzeću sada predstoji borba za deblokiranje žiro računa kako bi moglo nastaviti s normalnim poslovanjem. Komentarišući mogućnost da "Kompanija Dušanić" krene u aktiviranje hipoteka nad imovinom "Metala", Milošević je kazao da su oni već pokrenuli sudske procese kojima osporavaju validnosti tih zaloga.

"Dokazaćemo da je Dušanić hipoteke stvarao kroz svjesno naduvanje obaveza `Metala` prema njegovoj firmi i sukob interesa, što je već utvrđeno u jednom sudskom rješenju kada je u pitanju bila nabavka 20 kamiona", kazao je Milošević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.