NavMenu

Oživljavanje turizma u NP Kozara - Tehnička oprema obezbijeđena iz GEF Zelenog fonda

Izvor: RTRS Utorak, 27.06.2017. 08:38
Komentari
Podeli
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je juče na Kozari da je to ministarstvo iz projekta GEF Zelenog fonda za zaštitu životne sredine obezbijedilo sredstva kojima je tehnički opremljen Nacionalni park Kozara radi njegovog turističkog oživljavanja.

- To se odnosi na određena osnovna sredstva, na GPS uređaje, osmatračnicu, rade se putevi u okviru Nacionalnog parka, da bi on oživio u turističkom smislu - istakla je Golić, koja je na Mrakovici prisustvovala prijemu povodom 50 godina od proglašenja Nacionalnog parka Kozara.

Ona je istakla da je Narodna skupština usvojila Prostorni plan za područja posebne namjene upravo za ovaj nacionalni park, i to je putokaz kojim on treba da se razvija.

- Glavni pravci razvoja su turizam, kao i istorijski značaj ovog nacionalnog parka - naglasila je Golić.

Ona je navela da se ovaj nacionalni park finansira i iz granta koji Vlada u okviru budžeta doznači nacionalnim parkovima Sutjeka i Kozara, dodavši da Kozara u ovoj godini iz tog granta ima 760.000 KM.

Direktor Nacionlanog parka Kozara Dragan Rončević podsjetio je da je ovaj park osnovan 1967. godine, od kada je pretrpio brojne transformacije, te naveo da zauzima prostor od 4.000 hektara, da je do danas u njemu registrovano oko 900 biljnih vrsta, a i dalje se vrše istraživanja na tom planu.


On je dodao da se stalno radi na privlačenju što većeg broja posjetilaca jer se na Kozaru više ne dolazi dirigovano, već zbog ljepote prirode i sadržaja koji se nude.

- Nastojimo da, osim renoviranja objekata, radimo i na podizanju svijesti o očuvanju prirode u Nacionalnom parku i proširimo infrastrukturu koja je dostupna posjetiocima parka, kao što su pješačke staze, vidikovci, penjališta, biciklističke i trim staze, uređenje tri ski staze - naveo je Rončević.

On je istakao da je prošlogodišnja posjeta od 103.000 posjetilaca bila rekordna, a da bi ovogodišnja mogla da bude još bolja s obzirom na uspješnu zimsku sezonu skijanja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.