NavMenu

Uspjeh drvne industrije van granica BiH - Montažne kuće iz Gradiške idu za Italiju

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.06.2017. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Unatoč problemima koje prate domaće tvrtke u drvnom sektoru, prije svega nedostatak školovanog kadra i modernih tehnologija, oni bilježe sve veći rast izvoznih proizvoda.

Ukupan izvoz drvne industrije BiH u 2016. godini iznosio je gotovo 1,2 mlrd KM, što je porast za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz nameštaja je činio 37,7 posto od ukupnog izvoza, odnosno više od 448 mil KM, piše Blic.rs, prenio je Manager.ba.

Šume i šumska zemljišta u BiH obuhvaćaju 63 posto ukupne površine zemlje, a razina kvalitete drveta je među najvišima u Europi. Drvna industrija kao jedan od najvažnijih ekonomskih sektora u BiH zapošljava blizu 30.000 osoba. Potencijali domaćih poduzeća iz drvne industrije predstavljeni su i na stručnoj konferenciji "Ljudi, drvo, namještaj" u Banjaluci, koju je organiziralo Udruženje šumarstva Interfob.

Posebno se izdvojio uspjeh tvrtke iz Gradiške, koja proizvodi montažne kuće za Italiju, za ljude koji su izgubili domove u potresu. Oni su do sada isporučili 89 kuća, prave 290, nakon čega očekuju ugovor za još 400 montažnih objekata. Ali i pored dobrog projekta, tvrtka u početku nije imala financijsku podršku banaka, te su pomoć potražili u banjolučkom klasteru Drvo.

U klasteru su ovaj pogon za proizvodnju zidnih panela iskoristili kao osnovu za razvijanje potpunog proizvoda kuće za tržište BiH i Hrvatske, po sustavu "ključ u ruke".

Osim nepovjerenja banaka, prepreka za napredak poduzećima u drvnom sektoru jeste i nedostatak kadra i novih tehnologija.

- Nema ni srednjih škola, niti fakulteta koji bi razvijali nove tehnologije koje su danas intenzivne u drvnoj inudstriji u svijetu. Neophodne su nam nove IT tehnologije i novi programi koji se koriste kako bismo maksimalno iskoristili sirovinu i trenutnih 60 posto građe koju izvozimo pretvorili u gotov proizvod - naglašava Zdravko Vojvodić, iz Drvnog klastera Hercegovina, koji okuplja 30-tak proizvođača.


Pozitivna vijest stiže s banjolučkog Šumarskog fakulteta, gde najavljuju otvaranje novog smijera Prerada drveta.

- Istraživanja tržišta rada pokazala su da nedostaje visokokvalificirane radne snage u drvnoj industriji i to je jedno od rijetkih zanimanja za koja se očekuje da će biti radnih mjesta. Ovo je gospodarska grana s ogromnim mogućnostima za ulaganje i razvoj, koja sasvim sigurno ima budućnost u BiH - rekao je dekan Vojislav Dukić.

Iz Gradske razvojne agencije Banjaluka, koja je prije 8 godina pomogla osnivanje Drvo klastera, ocijenili su da tvrtke udružene u klaster "izlaze" iz lokalnog okvira, te da su sve više izvozno orjentirane.

Podsjetili su da ovim poduzećima mogu pomoći kroz interni revolving fond, prenio je Manager.ba.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.