Izvor: eKapija | Petak, 23.06.2017.| 12:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka na korak do BFC sertifikata - Grad najavljuje uređenje poslovnih zona

Poslovna zona Ramići
Poslovna zona Ramići (Foto: cidea.org)
Grad Banjaluka je preduzeo i preduzima niz mjera na poboljšanju poslovnog ambijenta. Gradonačelnik Igor Radojičić najavio je da bi u julu gradska Skupština trebalo da donese odluku o ponudi preostalih katastarskih čestica i objekata u Poslovnoj zoni Ramići, saopšteno je na gradskom sajtu.

- Grad Banjaluka će završiti komunalno opremanje infrastrukturom i ponuduti novim investitorima preostale prostore, jer nam je cilj da kompletiramo tu poslovnu zonu u ovoj godini. U pripremi je regulacioni plan za novu industrijsku zonu kod Jelšingrada i proširenje industrijske zone u Ramićima – kazao je Radojičić.

Gradonačelnik Radojičić je juče u Privrednoj komori Republike Srpske potpisao Ugovor o stupanju Grada Banjaluka u proces BFC resertifikacije, koji predstavlja međunarodnu potvrdu o povoljnom poslovnom okruženju.

Najavljujući i druge mjere koje gradska administracija planira u narednom periodu, istakao je skoro raspisivanje javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja u Banjaluci.

- Ove godine, donekle će biti izmijenjeni kriterijumi i finansiraće se i sufinansirati tri linije, i to: nabavka osnovnih sredstava preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, druga je finansiranje i sufinansiranje sertifikovanja ili licenciranja preduzeća i treća linija se odnosi na dokvalifikaciju i prekvalifikaciju za one koji su deficitarni na tržištu rada – pojasnio je Radojičić.

Osim toga, Grad radi na drugim poslovnim odlukama. Prije svega, umanjen je iznos za naknade, koje treba da se uplaćuju za ulaganja u proizvodne objekte do 50%, kada je riječ o gotovinskim uplatama.

- U ovom momentu nalazimo se i pred nekoliko velikih ulaganja, koji treba da se odraze na ambijent i na poslovnu strukturu, zapošljavanje i finansije Grada Banjaluka, od gradnje nove toplane do novog Delta mola koji treba da donese u gradski budžet između 4 i 5 mil KM i zaposli nekoliko stotina novih radnika, pa do drugih komunalnih, infrastrukturnih radova i industrijskih zona – zaključio je Radojičić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.