NavMenu

Direkcija cesta FBiH: Potpisano devet ugovora za rekonstrukciju i nadzor radova na cestama u FBiH

Izvor: Fena Srijeda, 02.07.2008. 14:23
Komentari
Podeli

U prostorijama JP Direkcija cesta FBiH (JP DC FBiH) danas je potpisano pet ugovora za izvođenje radova na rekonstrukciji cesta u Federaciji BiH, ukupne vrijednosti 18.967.000 KM, kao i četiri ugovora za nadzor kvaliteta radova u vrijednosti od 5.043.919 KM. Radi se o projektima koji će se realizirati u sklopu programa "Rehabilitacija cesta u FBiH“, a planirana je rekonstrukcija 1.200 kilometara magistralnih cestovnih pravaca na području FBiH u naredne četiri godine.

Kako je danas na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo direktor JP DC FBiH Ljubo Pravdić, radi se o programu rekonstrukcije cesta u FBiH koji se finansira iz dugoročnih međunarodnih kredita ukupne vrijednosti 105 miliona eura, a u čemu participiraju Evropska investicijska banka (EIB) Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetska banka (WB).

Podsjetio je kako rekonstrukcija obuhvata sanaciju kolovoznog sloja i odvoda, te uređenje pješačkih staza (trotoara) i raskrsnica, kao i horizontalne i vertikalne signalizacije, a sve s ciljem dostizanja višeg nivoa sigurnosti saobraćaja.

Pravdić je pozvao učesnike u prometu na razumjevanje, budući da će se radovi odvijati u kontinuitetu na više dionica - putnih pravaca.

Na temelju raspisanog međunarodnog natječaja odabrani su izvođači radova za pet LOT paketa, odnosno šest dionica -LOT 1 M-5 dionicu Ripač - Dubovsko, M-5 i dionicu Dubovsko-Vrtoče sanirat će kompanija KOV Grad Bužim, a vrijednost ugovora je 3.766.289 KM, LOT 2 M-16.4 dionica Novi Travnik-Bugojno pripala je kompaniji Rudnici gipsa Donji Vakuf, a vrijednost ovog ugovora je 6.074.047 KM.

Paket LOT 3 M-16 odnosi se na dionicu Kupres-Šujica na čijem će se saniranju angažirati Livnoputovi Livno, a vrijednost ugovora je 3.330.778 KM, LOT 5 M-6.1 dionicu Kolo-Posušje (Broćanac) sanirat će KTM Brina Posušje, a vrijednost tih radova (ugovora) je 3.213.482 KM, a slijedi LOT 7 M-17 dionica Zenica-Lašva na čijoj će rekonstrukciji biti angažirano više kompanija (joint venture) - JV Asfaltgradnja, GP Put, Dobojputevi, Sarajevoputevi, Bosna putevi i Euro-Asfalt, a vrijednost ovog ugovora je 2.572.816 KM.

Supervizija radova na spomenutim cestovnim dionicama pripala je JV Divel Sarajevo, Integra d.o.o. Mostar, Trasa d.o.o. Sarajevo; JV Ipsa Institut i zavodu za saobraćaj Sarajevo s kojima su potpisana četiri ugovora spomenute vrijednosti od 5.043.919 KM.

Ovim ugovorima predviđeno je saniranje 118 kilometara cesta.

U toku je i procjena ponuda i odabir izvođača po međunarodnom natječaju za izvođenje radova na dodatnih osam dionica.

U sklopu spomenutog programa početkom prošlog mjeseca potpisani su ugovori s izvođačima radova za osam LOT paketa, odnosno devet dionica u dužini od 140 kilometara, ukupne vrijednosti od oko 16,7 miliona KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.