Izvor: eKapija | Utorak, 20.06.2017.| 15:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Električni automobili na drumovima BiH daleki san - Bez stimulacija i raširene mreže punionica nema potražnje

(Foto: Joel_420/shutterstock.com)
Elektroprivreda BiH nedavno je nabavila i predstavila dva automobila na električni pogon, koja su, prema nezvaničnim podacima, jedina vozila te vrste u BiH. Kompanija je istovremeno ispred zgrade Direkcije u Sarajevu otvorila prvu besplatnu punionicu za električna vozila u tom gradu, ali i prvu u BiH.

Koliko je to daleko od svjetskih trendova slikovito prikazuje podatak da je na svjetskim putevima prošle godine bilo dva miliona električnih i hibridnih automobila. To je, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA), za 60% više u odnosu na godinu ranije. Globalno, s 95% prodatih primjeraka može da se pohvali tek šačica zemalja – Kina, SAD, Japan, Kanada, Norveška, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Holandija i Švedska.

Iako je to za BiH samo daleki san, pomak u prihvatanju tog trenda je napravljen. Adnan Bosović iz Sektora za strateški razvoj Elektroprivrede BiH kaže za portal eKapija da su njihova vozila prva čisto električna u BiH, a u zemlji je do sada registrovano i nekoliko hibridnih automobila.

- Imamo podatak da se u Sarajevu vozi jedan Tesla Model S. Takođe, postoji manji broj prerađenih čisto električnih vozila u BiH, odnosno, vozila koja su prethodno imala SUS motor. Nemamo informaciju da su do sad nabavljana plug-in hibridna električna vozila koja imaju oba motora i mogu se puniti iz elektroenergetske mreže. Međutim, već duže vrijeme postoji određeni broj hibridnih električnih vozila, koja nisu plug-in i njihove baterije se pune samo rekuperativnim kočenjem - kaže Bosović.

Nova čisto električna vozila Elektroprivrede BiH su marke Mitsubishi iMiEV i Volkswagen e-Golf. Prvi je mali gradski automobil sa snagom motora od 49 kW i baterijom kapaciteta 16 kWh, što omogućava maksimalni domet od 160 km, dok Volkswagen e-Golf ima motor od 100 kW, bateriju kapaciteta 35,8 kWh i maksimalni domet od 300 km.

- Vozila su namijenjena isključivo za lokalnu vožnju za potrebe kompanije. Naš cilj i dugoročno strateško opredjeljenje je promocija korištenja električne energije u sektoru transporta. Na taj način sektor transporta postaje novo tržište za osnovni proizvod elektroprivrednih kompanija - ističe Bosović.

Prodaja na tržištu BiH


Kompanija Porsche od marta ove godine nudi na tržištu BiH električna i plug-in hibridna vozila. Iako su generalni zastupnici za Volkswagen, Audi, SEAT, Škodu i Porsche, trenuto u prodaji imaju isključivo Volkswagen elektro vozila i to dva potpuno električna e-up! i e-Golf, te dva plug-in hibrida Golf GTE i Passat GTE.

Električna vozila Elektroprivrede BiH
Ismir Omeragić, brand manager Volkswagen PKW, kaže da i ostale marke unutar VW koncerna imaju u ponudi određena ekološka vozila, ali je u planu da prodaja krene tek od 2020. godine.

- Prodaja će biti zasnovana na novoj MEB platformi koja je namijenjena isključivo za proizvodnju električnih vozila VW koncerna. Platforma će donijeti brojne prednosti, ne samo povećanje kapaciteta baterija i autonomije, već i niže cijene vozila, te puno veći komfor unutar automobila, jer će se zbog drugačije tehnologije motora javiti višak prostora - objašnjava Omeragić za eKapiju.

Prema njegovim riječima, do sada su za ovaj tip vozila bile zainteresovane uglavnom kompanije, naročito one koje se bave proizvodnjom i distribucijom električne energije. Od marta su isporučili ukupno dva vozila, treće je poručeno, a interesovalo se još nekoliko klijenata.

Omeragić dodaje i to da hibridi sve više postaju neinteresantni kupcima. Kaže da su cjenovno gotovo identični električnim vozilima, a ekološki nisu potpuno čisti jer imaju i SUS motor uparen sa električnim, i jako mali domet na električni pogon.

- Jedina prednost trenutno im je što u kombinaciji sa npr. benzinskim motorom imaju veću autonomiju. S druge strane, kod električnih vozila se konstantno povećava autonomija, pa tako već u 2020. godini govorimo o 400 do 650 km autonomije s jednim punjenjem baterije kod Volkswagen vozila. To je u odnosu na današnji prosjek autonomije kod volumenskih automobilskih proizvođača (100 - 300 km) povećanje za preko 100% ili više.

Bez stimulacije nema potražnje

Ozbiljnija potražnja za ekološkim vozilima na tržištu BiH ne može se očekivati bez stimulacije države i osigurane infrastrukture, saglasni su sagovornici eKapije.

- Potrebno je da se ispune dva osnovna preduslova i to definisanje zakonskih okvira i pravilnika u okviru kojih će se stimulisati nabavka i korišćenje električnih vozila, te značajno povećanje broja brzih punionica - kaže Omeragić.

Volkswagen e-Golf Elektroprivrede BiH
Osim što ne postoje benefiti za kupce ekološki čistijih vozila, Omeragić navodi da se oni čak destimulišu carinama pri uvozu.

- Carina na uvoz električnih automobila iznosi 5%, a na hibridna vozila 15%. Smatramo da bi električna vozila trebalo da budu u potpunosti izuzeta iz obračuna carina, ukoliko se želi napraviti bilo kakav pomak.

Adnan Bosović iz Sektora za strateški razvoj u Elektroprivredi BiH, kaže da je glavna prepreka visoka prodajna cijena, koja će opet vremenom padati kroz veću serijsku proizvodnju i prodaju, te razvoj tehnologija.

- U tu svrhu je potrebno uvesti poticaje, jer višestruko manja cijena goriva (do 1 € na 100 km) i višestruko manji troškovi održavanja, nisu dovoljni da u cjelokupnom životnom vijeku električnog vozila nadoknade znatno veću prodajnu cijenu.

Podatak da je BiH jedna od samo nekoliko evropskih zemalja koja i dalje ne odobrava nikakve stimulacije za kupovinu ekoloških vozila više nego rječito govori koji bi prvi potez države trebalo da bude. Dakle, dok kupac u Sloveniji ili Hrvatskoj može da dobije i više od 7.000 EUR od države ukoliko se odluči na kupovinu vozila na električni ili hibridni pogon, u Bosni i Hercegovini to nije slučaj.

Punionice i servis


U BiH nisu ispunjeni ni infrastrukturni preduslovi za nabavku eletričnih vozila. Iako ne postoji adekvatna mreža punionica, pojedini primjeri u Sarajevu prave pozitivne pomake. Nedavno predstavljena punionica Elektroprivrede BiH, dostupna je svima za besplatno korišćenje, dok je hotel Residence Inn Marriott još na jesen prošle godine instalirao punionicu za svoje goste.

Osim toga, američka kompanija Tesla najavila je da do kraja 2017. planira izgraditi prve super punjače za električnih vozila u šest zemalja jugoistočne Evrope, od toga i jednu u BiH.

(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Iz Elektroprivrede BiH poručuju da će raditi na tome da osim u Sarajevu uspostave mrežu punionica i u ostalim gradovima BiH, a punjenje će vjerovatno biti besplatno određeni broj godina radi promocije.

Kao ključni preduslov za isporuku ekoloških vozila, iz kompanije Porsche BH navode potpunu kadrovsku i infrastrukturnu osposobljenost prodaje i servisa za električna vozila.

- Takva vozila se ne mogu održavati u neautorizovanim radionicama koje nemaju znanje i iskustvo, kao i neophodne specijalne alate, dijelove, punjače, te ne poznaju sigurnosne mjere vezane za održavanje tih vozila. Naša maloprodaja je u potpunosti opremljena, pa tako imamo instalirana tri zidna punjača snage po 22 kW, osposobljen servis s alatima i kadrovima, a takođe i educirane prodajne savjetnike.

Nedefinisane nadležnosti

Kako BiH tek treba da odgovori na trend primjene ekoloških vozila, ova oblast još nije regulisana, te nisu jasno razgraničene nadležnosti pojedinih nivoa vlasti. Tako su nam iz Vlade FBiH naveli da nemaju informacije o broju registrovanih električnih i hibridnih vozila, i mogućem stimulisanju njihove kupovine, te da te oblasti nisu u nadležnosti nijednog ministarstva.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH su nas uputili na Agenciju za identifikaciona dokumenta IDDEEA, gdje su nam rekli da nemaju sumirane podatke o broju ekoloških vozila u BiH.

Adnan Bosović iz Sektora za strateški razvoj Elektroprivrede BiH se nada da će se u skorijoj budućnost uključiti različiti nivoi vlasti i da će se ova oblast regulisati i u BiH.

- Tržište električnih vozila će sigurno u BiH i regionu zaostajati u odnosu na stadij ovog tržišta u razvijenim zemljama Evrope. Može se, međutim, konstatovati da je javno mnjenje u BiH sazrelo za početak razvoja ovog tržišta, te vidimo već pozitivne pomake. Nadamo se i skorom uvođenju poticaja za kupovinu električnih vozila, jer su oni neophodan preduslov za značajniji prodor ovih vozila na tržište.

Vedrana Džudža


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.