NavMenu

Odluka o trasi puta Sarajevo - Beograd do 20. jula?

Izvor: Capital Utorak, 20.06.2017. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Freedom Studio/shutterstock.com)
Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko i entitetski resorni ministri Neđo Trninić i Denis Lasić nisu juče dogovorili definitivnu trasu brzog puta Sarajevo-Beograd, ali je dogovoreno da o ovoj temi do 20. jula bude održan sastanak na kojem bi učestvovali premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Fadil Novalić.

- Do tada ćemo pripremiti informaciju sa sastanka. Uključićemo i predstavnike Evropske komisije koji prave projektnu dokumentaciju u vezi sa ovom rutom, tako da će u idući sastanak o toj temi biti uključeni i entitetski premijeri i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić - rekao je Jusko novinarima nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu.

On je naveo da će od predstavnika Turske zatražiti zvaničnu informaciju o tome koliko novaca stoji na raspolaganju za finansiranje gradnje brzog puta od Sarajeva do Beograda i o načinu finansiranja projekta.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio da je u vezi sa putnim povezivanjem Sarajeva i Beograda najaktuelnija priča od Sarajeva prema Vardištu.

- To nije sporno nikome. Početna tačka jeste Sarajevo, a krajnja Vardište i imamo dvije varijante – kroz Republiku Srpsku od Sarajeva preko Pala, Rogatice, Sokoca, Višegrad do Vardišta – a druga je preko Mesića i Goražda - rekao je Trninić.

On je dodao da juče nije bilo spremnosti da se dogovori konačno rješenje, jer je ovo pitanje neophodno dići na viši nivo i doći do rješenja koja je varijanta prioritetna.

- Neću reći koja je bolja ili lošija, jer su obje varijante dobre budući da povezuju zemlje, ljude, privrede i gradove. U ovom momentu nam nije ni bila namjera da definitivno dogovorimo - rekao je Trninić.

On je napomenuo da je trenutni stav Vlade Republike Srpske u vezi sa rutom puta Sarajevo-Beograd planiran strateškim dokumentima, odnosno Prostornim planom i Strategijom transporta Republike Srpske koja je sastavni dio Stategije transporta BiH.

- Da bi imali drugačiji stav to mora proći određenu proceduru, pod uslovom da se entitetski ministri dogovore i da se započne takva aktivnost da se to promijeni u našim strateškim dokumentima. Prema Ustavu i Dejtonskom sporazumu, vlasnici infrastrukture su entiteti i ministar Jusko je pokazao izuzetno dobru volju, ali je konačna riječ na entitetima jer će oni vraćati kredite i nositi taj teret nezavisno od toga ko će biti finansijer - kaže Trninić.

Lasić je rekao da su na sastanku predočene dvije varijante buduće trase prihvatljive za federaciju – jedna koja od Sarajeva vodi ka Beogradu preko Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a druga od Sarajeva preko Višegrada, ali da ta eventualna trasa ne zaobiđe područje Goražda.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.