NavMenu

Mineco predstavio projekat za preporod rudarstva

Izvor: Promo Petak, 16.06.2017. 09:51
Komentari
Podeli
(Foto: Kuznetcov_Konstantin/shutterstock.com)
Britanska kompanija Mineco Limited, jedan od najvećih investitora u rudarstvu na Zapadnom Balkanu, predstavila je na rudarskom forumu MINEX Evropa u Beogradu, projekat IMP@CT koji treba da u roku od tri godine, zajedničkim snagama nauke i industrije, donese veliki napredak evropskom rudarstvu i osigura stabilno snabdijevanje deficitarnim sirovinama na evropskom tržištu.

Direktor operacija Mineco Ltd. Dominik Roberts je pred stručnjacima iz cijele Evrope koji prisustvuju dvodnevnom Forumu MINEX Evropa u Beogradu, u prezentaciji pod naslovom "Malo je lijepo" (Small is beautiful) pojasnio da je jedan od najvažnijih ciljeva projekta IMP@CT, finansiranog iz evropskog programa Horizont 2020, da se industrija Starog kontinenta oslobodi zavisnosti od velikih mineralnih nalazišta van njegove teritorije.

IMP@CT, projekat u kome Mineco učestvuje kao kompanija koja ulaže u razvoj i primjenu najnovijih tehnologija, trebalo bi da za rezultat ima osmišljene i isprobane nove metode iskopavanja manjih overenih nalazišta minerala, čiji bi troškovi pokretanja bili značajno umanjeni, naveo je Roberts.

On je dodao da je važno da se projekti pokreću brže nego što je to sada slučaj i da se jednako brzo ugase nakon uspješnog okončanja eksploatacije, bez štete po životnu sredinu, sa korišću za lokalnu zajednicu.

Roberts je istakao da se evropska industrija u određenoj mjeri uljuljkala, zahvaljujući velikim resursima kojima raspolažu Kina i afrički kontinent, ali da su događaji u posljednjih nekoliko godina u međunarodnim odnosima često donosili nedostatak sirovina na tržištu i gotovo potpuni zastoj u isporuci nekih ključnih minerala.

- Dugo se vjerovalo da samo ogromna nalazišta mogu da budu isplativa za eksploataciju. Pokretani su samo veliki infrastrukturni projekti koji su osiguravali dugoročnu isplativost. To mora da se promeni. Evropa treba da koristi svoje resurse, čak i kada su overene rezerve, po dosadašnjim mjerilima, male. Naš zadatak u IMP@CT-u je da zajedno sa naučnim sektorom dođemo do metoda koji omogućavaju takvo, isplativo i za društvo višestruko korisno rješenje - rekao je Roberts.

Koordinator projekta IMP@CT: Integrisano modularno postrojenje i oprema u kontejnerima za selektivno rudarstvo sa malim uticajem u oblasti visokokvalitetnih naslaga u malim količinama (Integrated Modular Plant and Containerised Tools for Selective, Low-impact Mining of Small High-grade Deposits) je Univerzitet u Ekseteru.

Na Forumu MINEX Evropa predstavljeni su i drugi projekti u regionu Zapadnog Balkana, među kojima je "Jadar", sa u svijetu jedinstvenim mineralom jadaritom (u blizini Loznice), koji vodi kompanija Rio Tinto, kao i projekat istraživanja bakra i zlata "Timok" koji realizuje kompanija Rakita koja je u zajedničkom vlasništvu kanadskog Nevsuna i američkog Freeporta (Freeport McMoRan).

Na MINEX Evropa forumu, koji se u Beogradu održavao 14. i 15. juna, stručnjaci i predstavnici rudarskih kompanija su razmijenili informacije o kretanjima u evropskom rudarstvu, razvoju potencijala u Istočnoj Evropi i na Balkanu, zaštiti životne sredine u rudarstvu, uticaju globalnog finasijskog tržišta na evropsko rudarstvo. Posebna pažnja posvećena je načinima na koji Evropa može da osigura snabdijevanje ključnih mineralnih sirovina za svoju industriju.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.