NavMenu

Firme iz RS eliminisane iz tendera za nabavku policijske uniforme - Tekstilci traže podjelu na lotove

Izvor: Glas Srpske Petak, 16.06.2017. 08:56
Komentari
Podeli
(Foto: Ilya Andriyanov/shutterstock.com)
Domaća preduzeća iz tekstilne, kožarske i obućarske industrije zatražila su od Ministarstva unutrašnjih poslova RS da poništi javni poziv za nabavku odjeće i obuće za policajce tvrdeći da on diskriminiše firme iz RS.

Vrijednost tendera za nabavku redovne i posebne uniforme za policajce je 6,25 mil KM, a gotovo kompletna nabavka sadržana je u jednom lotu vrijednom 5,85 miliona. Domaća preduzeća nezadovoljna su jer se u tom lotu nalaze različiti dijelovi odjeće i obuće.

- Time je onemogućeno učešće domaćih preduzeća na tenderu s obzirom na to da nijedno ne može pojedinačno učestvovati u ovoj nabavci, jer se radi o velikim količinama i različitim vrstama odjevnih predmeta. Insistiramo na razbijanju nabavke uniformi na lotove, kako bi bilo omogućeno učešće domaćih preduzeća u ovom poslu - saopšteno je iz Udruženja tekstila, kože i obuće Privredne komore RS.

Naglašavaju da preduzeća iz RS imaju kapacitet da realizuju najmanje 50% vrijednosti cijele nabavke, ako bi ona bila podijeljena u više lotova, odnosno po srodnosti proizvoda.

- Ovo je nabavka velike vrijednosti i bila bi ogromna šteta da ne budu iskorišćeni domaći kapaciteti. Domaća preduzeća rade za svjetski poznate brendove i šiju uniforme za radnike Uprave za indirektno oporezivanje, Pošta RS i policiju i vojsku Francuske, Crne Gore i Slovenije. To dovoljno govori o kvalitetu rada naših preduzeća - naveli su u Udruženju tekstila, kože i obuće Privredne komore RS.

(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Podsjetili su da je ugovorni organ dužan da postupa transparentno i da se u postupku javne nabavke prema ponuđačima ponaša jednako i nediskriminirajuće i da obezbijedi pravednu konkurenciju s ciljem najefikasnijeg korišćenja novca građana.

- To u ovom slučaju očigledno nije moguće - zaključili su tekstilci, kožari i obućari.

MUP RS je saopštio da je tender raspisan u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i Pravilnikom o uniformi policajaca.


- Uniforma koju je MUP 2014. godine nabavio kod domaćih proizvođača nije u potpunosti zadovoljila potrebe i standarde, preduzeća su kasnila u isporuci i policajci su imali brojne primjedbe na kvalitet i izgled. Zadatak MUP-a je da policajcima obezbijedi kvalitetnu uniformu koja je prilagođena svim vremenskim uslovima, udobna i funkcionalna i može da traje najmanje tri godine. Pravo da učestvuju na ovom tenderu imaju svi ponuđači i mi ih pozivamo da se udružuju i konkurišu - istakli su u MUP-u.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je u utorak da se do sada na tender za nabavku uniformi prijavilo 17 ponuđača i da će biti izabran najbolji od njih.

- MUP traži uniformu najboljeg kvaliteta, koja će prvi put biti brendirana i neće je šiti lokalni krojači, pa da za godinu bude neupotrebljiva - kazao je Lukač.

Zapošljavanje


U Udruženju tekstila, kože i obuće Privredne komore RS istakli su da preduzeća iz tog sektora zapošljavaju oko 11.000 radnika. Naveli su da je to jedna od najznačajnijih izvoznih grana privrede RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.