NavMenu

Vlada FBiH nije prihvatila Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarcima

Izvor: Klix Petak, 16.06.2017. 08:40
Komentari
Podeli
(Foto: Massimo Cavallo/shutterstock.com)
Federalna vlada nije prihvatila Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke, kojeg su podnijeli poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH - članovi Komisije za ispitivanje zakonitosti plasmana kredita u švicarskim francima Mirza Ganić, Sanel Razić, Radoslav Luburić, Vjekoslav Bakula, Dženan Đonlagić, Hasan Muratović i Azra Hadžiahmetović.

Stav Vlade FBiH je da bi primjena predloženih rješenja stvorila pravnu nesigurnost u zemlji zbog retroaktivnih elemenata u Zakonu. Također bi dovela u pitanje ravnopravnost korisnika kredita s valutnom klauzulom u eure koji imaju čak i dvostruko veće kamatne stope od kredita odobrenih s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Primjena ovakvog zakona bi federalni budžet izložila riziku i mogućem deficitu u slučaju osporavanja banke zbog predloženih zakonskih rješenja i traženja nadoknade štete. Postoji i rizik od ugrožavanja finansijske stabilnosti i poslovanja banke, što može dovesti u pitanje sigurnost njenih deponentata i drugih povjerilaca.

Vlada smatra da problem treba rješavati dobrovoljnim dogovorom banaka i komintenta, tako da, naprimjer, postojeći krediti u švicarskim francima budu konvertovani u eure ili konvertibilne marke po uvjetima za ovu vrstu kredita. Predmetom dobrovoljnog rješavanja trebaju biti komintenti, odnosno isključivo fizičke osobe, kojima odobreni iznosi kredita ne prelaze 150.000 KM u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga i koje su koristile kredite za rješavanje stambenog pitanja.


Rješavanje problema bi trebalo da se odnosi samo na postojeće kreditne partije fizičkih osoba, a ne, kako je to predloženo, na osobe koje su na neki način riješili ovo pitanje i one koji su kredite koristili u poslovne svrhe.

Mišljenje Vlade FBiH je i da bi ponuđena rješenja trebala biti bazirana i na pružanju olakšica komintentima, kao što su, između ostalog, reprogram duga i otpis dijela kamate.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.