NavMenu

Kovačević: UIOBiH spreman za sutrašnju primjenu Sporazuma i smanjenje carina

Izvor: Fena Ponedjeljak, 30.06.2008. 15:10
Komentari
Podeli

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je u potpunosti spremna za sutrašnji početak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom u dijelu koji se odnosi na trgovinu, smanjenje i ukidanje carina na proizvode s porijeklom iz Evropske unije, potvrdio je u izjavi Feni portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

On je naglasio da je izvršena prilagodba informacionog sistema UIO i obuka carinskih službenika tako da ta institucija spremno dočekuje primjenu Sporazuma.

Pored svih prednosti koje donosi Sporazum jasno je, navodi Kovačević, da će on utjecati na ubiranje carinskih prihoda budući da se za većinu robe koja se uvozi iz EU smanjuju ili ukidaju carine.

"Prema podacima za proteklu godinu Uprava je prikupila 459 milijuna KM carina za robu uvezenu iz EU. Prema procjenama UIO ove godine se očekuje od 115 do 120 milijuna KM manje budući da će efekti primjene sporazuma i biti najjači u prvih pola godine.

Ove brojke jesu značajne ali treba imati u vidu da najveći dio trgovinske razmjene BiH ipak obavlja sa susjednim zemljama", kazao je Kovačević.

Ovisno o vrsti proizvoda carinske stope će se smanjiti na 90 posto, 75 posto ili 50 posto od sadašnjeg iznosa, a za neke proizvode će se potpuno ukinuti.

Kovačević napominje da se smanjenje carinskih stopa odnosi isključivo na robu podrijeklom iz EU a ne svu robu koja se uvozi iz EU, jer se za veliku količinu robe podrijeklom iz drugih dijelova svijeta vrši reeksport preko EU.

"To će značiti i više angažiranja službenika UIO oko provjere dokumentacije i utvrđivanja podrijekla robe.

Za neke će proizvode carine odmah biti smanjene na 75 posto sadašnje vrijednosti i to naprimjer za naftu i benzin. Od 1.januara 2009. carine za ove proizvode trebale bi biti 50 posto sadašnje vrijednost, od 1.januara 2010. carina će biti 25 posto sadašnje vrijednosti carine, a od 1.januara 2011. carina će biti nula posto.

Za proizvode poput kozmetike, novih automobila, traktora, motocikala, namještaja, bijele tehnike, audio i videotehnike, elektorničke opreme i računara, alata..., carine će se odmah smanjiti na 50 posto sadašnje vrijednosti carine, a od početka iduće godine carina na ove proizvode bi trebala biti nula posto.

Za nova putnička vozila carina se od 1.jula smanjuje se na 50 posto sadašnje vrijednosti carine, dakle umjesto dosadašnjih 15 posto carine, od sutra se plaća 7,5 posto, a od početka iduće godine carina na uvoz novih automobila s porijeklom iz EU će biti nula.

Za polovna putnička vozila carina se od 1.jula smanjuje za 10 posto sadašnje vrijednosti, tako da će se umjesto dosadašnjih 15 posto, plaćati 13,5 posto.

Smanjenje carinskih nameta na uvoz mašina i repromaterijala je jako važno za domaću privredu. Za većinu mašina carina će se odmah smanjiti za 50 posto sadašnje vrijednosti carine, a za određene i potpuno ukinuti od 1. jula", precizirao je portprol UIOBiH u izjavi Feni.

Carinsku zaštitu i dalje će zadržati poljoprivredni proizvodi za koje će se uglavnom naplaćivati carine kao i do sada, a riječ je uglavnom o prehrambenim proizvodima.

Unatoč kratkoročnim negativnim efektima na prihode ovakvi sporazumi uvijek donose dugoročne koristi, a jedna od koristi koju je realno očekivati za građane BiH bi trebalo biti i smanjivanje cijena za proizvode iz EU na koje se smanjuju ili potpuno ukidaju carine, rekao je Kovačević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.