NavMenu

Privreda KS bilježi pozitivan trend - Broj novih firmi povećan za 50%, slijedi ulaganje u industrijske zone

Izvor: eKapija Srijeda, 14.06.2017. 15:09
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Privreda Kantona Sarajevo u prvom kvartalu ove godine bilježi pozitivne trendove u industriji, šumarstvu, unutrašnjoj trgovini, turizmu, te na tržištu rada, u smislu povećanja zaposlenosti i smanjenja stope nezaposlenosti, istaknuto je danas tokom proširene tematske sjednice Upravnog odbora Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS), prenosi BiznisInfo.

Analiza statističkih podataka za 2016. godinu, kako je kazao predsjednik PKKS Muamer Mahmutović, pokazuje blagi napredak u Federaciji BiH, a posebno u Kantonu Sarajevu.

Mahmutović je kazao da je značajno porastao broj zaposlenih u 2016. u odnosu na prethodnu godinu i to za 16%, a broj nezaposlenih smanjen je za više od 4%. To pokazuje, kako je dodao, da mjere koje poduzima Vlada KS i resorno Ministarstvo privrede, imaju efekata. Također je povećan promet u trgovini na malo i zabilježeni su pozitivni trendovi u turizmu.

– Sa druge strane imamo blagi pad industrijske proizvodnje i to je dio gdje moramo značajnije raditi. Ipak, generalno možemo reći da ima pozitivnih pomaka – naglasio je Mahmutović.

Po određenim analizama kao što je "Doing Business", spominjalo se da je BiH pala sa 79. na 81. mjesto, ali kako je kazao Mahmutović, BiH zapravo nije pala, već je načinila određene pomake, ali su druge zemlje u regionu i svijetu pravile brže korake.

– Kada je riječ o registrovanju poslovnih subjekata očiti su određeni pomaci. Po nekim podacima, imali smo više od 50% novoregistrovanih firmi u 2016. u odnosu na godinu ranije – naveo je Mahmutović.

Komora je izdvojila neke od značajnijih mjera i aktivnosti, čija provedba vodi ka poboljšanju i povećanju poslovnih aktivnosti, a time i unapređenju poslovnog ambijenta.

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Među njima su ubrzanje procesa donošenja sektorskih strategija, nastavljanje pojednostavljenja procedure registracije privrednih društava i dobijanja raznih dozvola, poduzimanje mjera u borbi protiv rasta nelikvidnosti privrednih subjekata, ubrzavanje razvoja industrijskih zona i poslovnih inkubatora, nastavak reformi u oblasti komunalne privrede i drugo.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić je kazao da su, sudeći po statističkim podacima, svi ekonomski parametri rasli u prošloj godini.

– Ukoliko podatke pogledate detaljnije može se uočiti da smo se vratili na stanje kakvo je bilo 2008. kada je počela ekonomska kriza. Zadovoljni smo rezultatima mjera koje provodimo – naveo je Šabić.


Prije svega, kako je dodao, to je zakon o podsticaju malih i srednjih preduzeća. Prošle godine je zahvaljujući saradnji Ministarstva privrede i BBI banke u privredu KS implementirano oko 40 mil KM. Ministar Šabić je kazao da će ovih dana imati tu analizu i tačno znati koliko su te mjere po različim parametrima dale rezulate, a slične aktivnosti najavio je i u ovoj godini.

– Ove godine ulažemo u razvoj industrijskih zona 2,5 mil KM, općine Kantona Sarajevo, i nadamo se da će to dodatno podstaći zapošljavanje i privredne aktivnosti posebno u onim granama za koje se Vlada opredjelila da su staretegijske – naglasio je Šabić, dodajući da se mogu očekivati i nove povoljne kreditne linije za privrednike.

- Zahvaljujući saradnji Bisnode BH sa PKKS, članicama komore će biti omogućeno besplatno korištenje usluge "Poslovni SOS Asistance 2017", koja omogućava provjeru poslovanja pravnih subjekata u BiH i regiji, što je danas predstavljeno privrednicima - rekao je Šabić, prenosi BiznisInfo.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.