NavMenu

Zagađen vazduh godišnje odnese 8.000 života - Kako je BiH postala najzagađenija zemlja u Evropi

Izvor: eKapija Utorak, 13.06.2017. 13:40
Komentari
Podeli
(Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Najnovnije informacije koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija pokazuju da je BiH po svim parametrima najzagađenija zemlja u Evropi, a teritorija Balkana i Istočne Evrope prednjače u odnosu na ostale zemlje.

Izvršni direktor Centra za održivi razvoj Edin Mujačić kaže za eKapiju da se izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije odnosio na zagađenje vazduha u urbanim područjima i to tzv. lebdećim česticama promjera manjim (PM) od 2,5 mikrona, kao i uticaju te vrste zagađenja na preranu smrtnost osoba u zemljama koje su analizirane. Po oba ova parametra, kako kaže, BiH je zauzela posljednje mjesto u Evropi.

- Lebdeće čestice su uzete kao parametar, jer se smatraju veoma opasnim po zdravlje ljudi. One su toliko sićušne da se mogu uvući duboko u pluća, ali i ući u krvotok. Izloženost tim česticama doprinosi razvoju astme, raka pluća, kardiovaskularnih bolesti, problema kod trudnoće, te drugih bolesti kod ljudi.

Procjena Svjetske zdravstvene organizacije je da u BiH svake godine umre oko 230 osoba na svakih 100.000 stanovnika od prekomjerne zagađenosti vazduha lebdećim česticama. Ako uzmemo u obzir da u BiH živi oko 3,5 miliona stanovnika, od posljedica pretjerane zagađenosti vazduha godišnje umre oko 8.000 ljudi. Sa takvom statistikom, BiH je nažalost druga u svijetu, iza Sjeverne Koreje.

- Prema navedenom Izvještaju prosječni godišnji nivo PM 2,5 u urbanim područjima BiH u 2014. je iznosio 55 mikrograma po metru kubnom. Dozvoljena granična vrijednost u EU više je nego duplo manja. Mi se trenutno ne možemo porediti sa evropskim zemljama, već smo po nivou zagađenosti zraka u urbanim sredinama, nažalost, bliži Kini koja ima godišnji prosjek od 59,5 mikrograma po metru kubnom - ističe Mujačić.

Iako u BIH ne postoje ozbiljna sveobuhvatna istraživanja o ovom problemu, po mišljenju stručnjaka, nema dvojbe da su najveći uzročnici zagađenja drumski saobraćaj, termoelektrane, te individualna ložišta.

(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
- Mnogi naši gradovi, poput Sarajeva i Tuzle se još i nalaze u kotlinama, što dovodi do dužeg zadržavanja i veće koncentracije tih polutanata. Uništavanjem drveća u gradovima, te lošim urbanističkim rješenjima koja novom gradnjom onemogućavaju cirkulaciju zraka se još dodatno otežava ionako teška situacija - kaže naš sagovornik.

Vlast mora da uvede mjere

Mujačić smatra da bi najvažniji korak za smanjenje zagađenosti u BiH bio odlučnost vlasti da se ovaj problem riješi, te da se, u skladu s tim definišu kratkoročne i dugoročne mjere.

- Iskustva zemalja koje su uspješno riješile ovaj problem pokazuju da se mora ići paralelno sa mjerama stimulacije i destimulacije. To znači da treba stimulisati građane, lokalne vlasti i industriju za prelazak na čiste tehnologije, zatim da koriste energenate koji ne zagađuju, kao i da unaprijede energetsku efikasnost objekata. Takođe, neophodno je više koristiti javni saobraćaj, kao i vozila koja manje zagađuju. Paralelno sa tim moraju se uvesti mjere destimulacije i zabrane za zagađivače, i to prvenstveno u oblastima energetike i saobraćaja.

Da bi sprovođenje ovih mjera bilo moguće, potrebno je edukovati i podići svijest samih građana, kaže Mujačić.

Saobraćajna rješenja za manje zagađenje

Studenti master studija na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, sa profesorom Osmanom Lindovom, još krajem 2015. godine predložili su konkretna i podobnija rješenja za smanjenje zagađenja Sarajeva.

Kako su naveli, prije bilo kojeg saobraćajnog rješenja u cilju smanjenje zagađenja vazduha, potrebno je donijeti osnovnu mjeru - zabraniti u cjelosti ložišta na ugalj i druge ekološki nečiste materije.

Nakon toga, u segmentu saobraćaja, uraditi dodatne sljedeće mjere:

Sarajevo (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)Sarajevo
- uvesti eliminatoran eko test za motorna vozila, barem u zimskom periodu

- podići "prag" za uvoz polovnih motornih vozila - postaviti limit uvoza Euro 4/5 normu
- zabraniti ulazak teretnih vozila u gradsku zonu
- osigurati da motorna vozila javnog gradskog prijevoza budu isključivo sa motorima progonjenih ekološki čistim gorivom (LPG, CNG)
- povećati cijene registracije i osiguranja motornih vozila linearno prema starosti vozila, odnosno Euro normama
- ubrzati realizaciju planiranih longitudinalnih cestovnih pravaca na području grada
- izgradnja kružnih raskrsnica na svim područjima grada
- uspostaviti adaptivni sistem regulacije saobraćaja na svim raskrsnicama u gradu
- uspostaviti i promovisati alternativne vidove prevoza/kretanja (pješačke i biciklističke staze), i obezbijediti iste površine za njihova kretanja, na cijelom području grada.

Navedene pojedine osnovne i dodatne mjere, kako su istakli, ništa ne "koštaju" građane, a mogu doprinijeti znatno manjem broju oboljelih od karcinoma i drugih bolesti kojima doprinosi zagađenje vazduha.

A kada postaje alarmantno...

Sarajevski kanton već nekoliko godina unazad priča o uvođenju mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha, pa je s tim u vezi Vlada KS u decembru 2016. donijela novi plan ovih mjera.

Izvršni direktor centra za održivi razvoj Edin Mujačić ističe da moramo razlikovati dvije vrste mjera. Prve su mjere na sprečavanju zagađenja i po tom pitanju se skoro ništa ne radi.

- Druge mjere su vezane za situacije kada već dođe do visoke zagađenosti zraka, pa se onda sprovode interventne mjere. I tu su vlasti u KS odlučile da podignu ljestvicu za uzbunu i dozvole 3 do 4 puta višu koncentraciju nego što je to slučaj u normalnim evropskim gradovima prije nego što se proglase izvanredne mjere. A i same planirane mjere su nedovoljne i više služe da se pokaže kao da se nešto radi - dodaje Mujačić.

Zbog toga možemo, kaže naš sagovornik, već sada tvrditi da će i ove jeseni i zime biti visoke koncentracije lebdećih čestica u Sarajevu, a koliko će one iznositi i koliko dana će to trajati ne ovisi o mjerama Vlade KS, već od hidrometeoroloških uslova koji će vladati u tom periodu.

Slobodana Šubara


Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.