NavMenu

Suša uzima danak poljoprivrednicima - Stalno navodnjavanje jedino rješenje

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 12.06.2017. 12:08
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Visoke temperature koje su prouzrokavale sušu uzimaju danak poljoprivrednicima, pogotovo u Hercegovini.

- Skoro me zvao član Udruženja iz Hercegovine, kod njih dolje gori, imaju probleme sa sušom i ugroženo im je sve što uzgajaju - kazao je Nedžad Bico, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Suša, kaže, ne pogoduje krompiru, koji već kasni, kupusu i ostalom povrću kojem treba stalno navodnjavanje.

Avgustin Rupčić, proizvođač iz Ljubuškog, kaže da kiše nema već neko vrijeme, koja bi im, kako ističe, i te kako značila.

- Već smo zbog mraza oštećeni za 25 do 30% roda krompira - rekao je Rupčić i dodaje da im pomaže jedino navodnjavanje uz pomoć pumpi.

S njim se slaže i Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara u RS, koji ističe da se protiv suše bori danonoćnim navodnjavanjem.

- To traje tri-četiri dana, pa onda moramo opet ispočetka. Navodnjavam dinju, lubenicu, luk, krompir i kupus. Dinja i lubenica sada cvjetaju, njihov plod je 90% voda i moramo im davati maksimalnu vlagu - kazao je Mastalo i dodao da je luku, krompiru i kupusom dovoljno navodnjavanje za nekoliko narednih dana. Istakao je da je njegovim kolegama u Hercegovini dosta problematično, jer parcele nisu dobro pokrivene navodnjavanjem.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS i proizvođač povrća iz Gradiške, kaže da navodnjavanje iziskuje dodatne troškove, ali kulture ne mogu bez vlage.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, kaže da je na njihovom području bilo kiše te da trenutno nijedna poljoprivredna kultura nije ugrožena.

Osim suše, so na ranu poljoprivrednicima utrljava i oboljenje pšenice.

Tako Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kaže da oboljenje utiče na prinos, koji će, prema njegovoj procjeni, biti manji 20 do 30%.


- Sudeći prema onome što sam ovih dana obišao, zbog bolesti, neće biti roda onoliko koliko bi trebalo da bude - rekao je Maletić.

- Što se tiče oboljenja pšenice, ko god nju nije zaštitio na vrijeme, može se nadati manjem rodu, mada još nije kasno za tretiranje, koje je poželjno da se obavi dva puta - kazao je Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, i naglasio da je pšenica primila dovoljno vlage i njoj zasad ne treba mnogo kiše, te da joj više pogoduje sušno vrijeme.

Što se tiče navodnjavanja kukurza, kako objašnjava Maletić, ta kultura još trpi sušu i moći će bez kiše još maksimalno deset dana.

Problemi poljoprivrednika

2013. hiperprodukcija, nisu mogli prodati proizvode
2014. grad uništio plodove
2015. grad uništio plodove
2016. mraz uništio plodove


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.