NavMenu

Za brze ceste u FBiH ide 400 mil KM - Vlada obezbijedila novac i bez povećanja akciza

Izvor: eKapija Nedjelja, 11.06.2017. 17:56
Komentari
Podeli

(Foto: Freedom Studio/shutterstock.com)
Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić tokom posjete Goraždu u subotu izjavio je da će 70 mil KM biti izdvojeno za gradnju tunela Hranjen, što bi omogućilo gradnju brze ceste koja bi spojila Goražde i Sarajevo preko Prače, piše Klix.

- Nije nam uspjelo sa akcizama da bismo potakli gradnju autocesta i praktično podigli nivo privrednih aktivnosti u BiH, ali zato u rezervnoj varijanti idemo na brze ceste među kojima je i Goražde. Tu ubrizgavamo oko 400 mil KM novca koji nije iz akciza - izjavio je Novalić.

On je mišljenja da bi ovakva odluka trebala naići na podršku koalicionih partnera, te u konačnici biti prihvaćena i u Parlamentu, kako bi ove godine mogla da počne realizacija.

- Ne vjerujem da neko može biti protiv toga, jer bitno je povezivati i periferiju, a ne samo provući koridor kroz centar. Sa ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem imali smo sastanak posvećen alternativnoj gradnji u cestogradnji u uslovima kada nema akciza i tema su bile brze ceste, a jedna od pet je bila Goražde. Dogovorili smo tačno šta i kako, to su tunel Hranjen, Tuzla, Goražde, Lašva i dvije zaobilaznice Mostar i Sarajevo.

Novalić kaže da su izvore finansiranja obezbijedili i sada predstoji da to preko rebalansa federalnog budžeta bude inkorporirano.

- Najveći dio, jednako kao Tuzli ide prema Goraždu, zato što je projekat ozbiljan i sam tunel košta oko 100 mil KM - rekao je Novalić, piše Klix.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.