Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.06.2008.| 15:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Juli u Sarajevu u znaku "Baščaršijskih noći 2008"

U utorak 1. jula 2008. godine biće otvoren 13-ti Festival “Baščaršijske noći 2008”. koji je prerastao u najveći ljetnni festival kulture u BiH. Svečano otvorenje će biti na Centralnoj pozornici – Vijećnica sa početkom u 21 sat i to koncertom pod nazivom “Veče francuske muzike”.

Koncert počinje svjetskom premijerom opere “ Lyssi” Erica Bretona, velikog prijatelja i čestog gosta Sarajeva. On je ovu operu posebno komponovao za njenu scensku praizvedbu u Sarajevu. Uz Sarajevsku filharmoniju, pod dirigentskom palicom Erica Bretona će nastupiti solisti iz Francuske Nathalie Fabre, Sarah Laulan, Alexandre Swan i BiH Aida Čorbadžić - Valka, Deniza Đipa, Dejan Kajević.

U drugom dijelu koncerta, naši i strani umjetnici i vokalni solisti, predstaviće se izborom popularnih opernih arija i kompozicija velikih francuskih autora. “Najljepše melodije” će zajedno sa Sarajevskom filharmonijom izvesti operni solisti Adema Pljevljak – Krehić, Aida Čorbadžić-Valka, Armando Puklavec. Dirigent je Tomislav Fačini.

Iz raznovrsnog programa Festivala posebno se može izdvojiti dolazak poznate umjetnice i kantautora Džoan Baez (Joan Baez). Njen koncert će se održati 16. jula, na Centralnoj pozornici - Vijećnica. Ovo će biti prvi dolazak ove velike umjetnice i osvjedočenog prijatelja Sarajeva, poslije aprila 1993. godine, kada je boravila i nastupala u opkoljenom Sarajevu.

Zatim solistički koncert Gorana Karana, te koncert grupe Sarr e Roma kojim obilježavaju 10 godina rada. Ženski zbor “Arabeske” iz Zagreba nastupiće zajedno sa članovima grupe Zabranjeno pušenje. Kamerni gudački ansambl Muzičke omladine Sarajevo će održati koncert povodom obilježavanja 50 godina postojanja Muzičke omladine Sarajevo.

Tokom Festivala «Baščaršijske noći 2008» građanima Sarajeva, gostima i stranim posjetiocima će se tokom jula predstaviti izvođači iz preko 20 zemalja. Učestvovaće u zanimljivim kulturnim programima, na desetak različitih lokaliteta u gradu Centralna pozornica – Vijećnica, Kuršumli medresa, Kolobara han, Svrzina kuća, Bošnjački institut, Vijećnica, Dom Oružanih snaga BiH - ljetna bašta i dvorana, Plato Katedrale, Muzej Jevreja i Galerija “Novi hram”, Art galerija Dobrinja, Park Atmejdan, trgovi i ulice Sarajeva.

Ovogodišnju Festivalsku kulturnu ponudu čini 38 programa na kojima će učestvovati više od 1.600 izvođača i umjetnika. Preko 600 stranaca dolazi iz iz Evrope, Azije, Amerike i Australije.

Festival obuhvata većinu djelatnosti kulture i umjetnosti ( klasična, duhovna i etno muzika, pop i rock muzika, sevdalinka, likovni i književni programi, koncerti domaćih i stranih folklornih ansambala te različiti muzičko-scenski programi za djecu ...).

Biće održano i nekoliko tradicionalnih programskih cjelina kao što je IX Pop-Rock Live Festival mladih rock grupa FBiH, XI Međunarodni festival folklora (Hrvatska, Indija, Malezija, Slovačka, Sjeverni Kipar, Španija i BiH), kao i V Festival sevdalinke sa posebno komponovanim pjesmama i ove godine po prvi put, Međunarodni festival sevdalinke mladih.

Posebno zanimljiv događaj će biti program za djecu Pokretnog pozorišta pod nazivom “ Za bolje sutra”, 4. jula na Centralnoj pozornici – Vijećnica, na kojem će učestvovati čak 450 izvođača – najmlađih umjetnika, grupa i ansambala.

I ove godine Sarajevo će u mjesecu julu odisati jednom pravom festivalskom atmosferom, čime će ponovo biti međunarodni centar kulture, otvoren za kulturno stvaralaštvo i mostove međunarodne kulturne saradnje zemalja čitavog svijeta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.